Dollár
429,48 Ft
Euró
415,31 Ft
Font
464,44 Ft
Bitcoin
19,423 $

Újabb híroldalakat nyilvánítottak szélsőségesnek Fehéroroszországban

A koronavírus-járvány miatt védőmaszkot viselő nyugdíjasok az elnökválasztás eredménye ellen és a tüntetők elleni rendőri brutalitás miatt tiltakoznak Minszkben 2020. november 16-án. Az augusztus 9-i elnökválasztás tüntetéshullámot váltott ki Fehéroroszországban, mert a tiltakozók szerint Aljakszander Lukasenka fehérorosz elnök csalással győzött. MTI/EPA
not image

Takács Petra

2021. május 22. - 08:42

A hatalom megdöntésére irányuló tüntetéseken való részvételre buzdításra hivatkozva több kormánykritikus híroldalt a szélsőségesnek nyilvánítottak a fehérorosz hatóságok.

Olga Csemodanova, a fehérorosz belügyminisztérium szóvivője csütörtökön bejelentette, hogy több, a kormánnyal szemben kritikus híroldalt is szélsőségesnek nyilvánítanak a hatóságok, írja az MTI-re hivatkozva a 24.hu.

Soron kívül Már négy helyen szivárog a sérült Északi Áramlat 

Az ok, hogy a kormány szerint a hatalom megdöntésére szólították fel olvasóikat, és “zavart keltettek a társadalomban”, tette hozzá a szóvivő.

Az országban még március végén négy regionális Telegram-csatornát szintén szélsőségesnek nyilvánítottak, mondván, azokon “szélsőséges anyagokat osztottak meg, a rendőröket sértegették és rendbontásra szólítottak fel.”

A Veszna nevű jogvédő szervezet révén az is kiderült, hogy a pénzügyi bűncselekményeket feltáró állami nyomozóhatóság vizsgálatot indított a TUT.by nevű portál alapítójának özvegye, Julija Csernavszkaja ellen. Ez az az oldal, amelynek több szerkesztőjét őrizetbe vették kedden.

Csernavszkaját kedd óta kereste családja, miután a lapnál házkutatást tartottak és többeket letartóztattak, Ügyvédje szerint nyomozati eljárás folyik ellene, míg a TUT.by letartóztatott szerkesztőiről továbbra is annyit tudni, hogy adócsalás miatt keresik őket.