Fehéroroszország ezúttal az ENSZ konferenciáját használta fel újabb hajmeresztő kijelentésére

Minszk, 2020. szeptember 23. Rohamrendõrök õrizetbe vesznek tüntetõket Minszkben 2020. szeptember 23-án, miután Aljakszander Lukasenka fehérorosz elnök letette hivatali esküjét az államfõi rezidencián, a Függetlenség Palotájában. Fehéroroszországban augusztus eleje óta tüntetnek, mert a tiltakozók szerint Lukasenka csalással gyõzött a választásokon. MTI/EPA/STR
not image

Nagy Noel

2020. szeptember 28. - 07:19

Vlagyimir Makej, Fehéroroszország külügyminiszter az ENSZ Közgyűlés legújabb koronavírus-ügyi tanácskozását használta fel arra, hogy megvádolja a nyugati országokat „káosz és anarchia” okozásával.

Vlagyimir Makej, Fehéroroszország külügyminiszter az ENSZ Közgyűlés legújabb koronavírus-ügyi tanácskozását használta fel arra, hogy megvádolja a nyugati országokat „káosz és anarchia” okozásával.

A korábbi szovjet tagköztársaságban augusztus 9 óta zajlanak több tízezres tüntetések Aljakszandr Lukasenka elnök ellen, ugyanis erősen feltehetően választási csalás útján választották újra elnöknek. Az őt kihívó Szvetlana TIhanovszkaja rendkívüli népszerűségnek örvendett, Lukasenka mégis a szavazatok 80 százalékát zsebelte be.

A tüntetők az országot immáron 26 éve vasmarokkal irányító autokrata lemondását követelik, valamint a hatóság által elkövetett politikai erőszak felhagyását. A belarusz rendőrség nem kímélte a tüntetőket, már több ezer embert letartóztattak, és nem ritkák azok a beszámolók, hogy megverték, megkínozták és olykor meg is ölték őket.

Lukasenka nem hajlandó elismerni, hogy valami homokszem került a gépezetbe, inkább minden külső erőre próbálja ráfogni, hogy irányított tüntetéseket szerveznek a megbuktatására. Számos „bűnöse” volt már a tüntetés szervezéseknek, többek között a NATO, az ENSZ, az Európai Unió, de még az Egyesült Államok is.

Fehéroroszország ellen pont ezen okok miatt többen szankciókat vezettek be vagy terveznek bevezetni, legutóbb az USA, Kanada és Nagy-Britannia jelentette be röviddel Lukasenka beiktatását követően, hogy szankciók várhatók az ország ellen. A nemzetközi közösségben sokan megkérdőjelezik az elnök legitimitását, Litvánia és Lengyelország az elsők között volt e téren.

Most a fehérorosz kommunikáció egy új színpadra vitte el a maga teóriáit, méghozzá az ENSZ Közgyűlés legújabb konferenciájára, melynek aktuális témája a koronavírus-járvány és a koronavírus-védőoltás kérdései voltak. Vlagyimir Makej külügyminiszter a saját országának videójában kijelentette, a nyugati országok megpróbálják destabilizálni az országot.

„Káoszt és anarchiát próbálnak elérni az országban. Látjuk a kísérleteket, hogy destabilizálják országunkat. A Fehéroroszország belügyeibe való beavatkozásnak, valamint a szankciókat ellentétes hatása lesz a tervezetthez képest, és mindenki számára káros” – idézte a Channel News Asia a külügyminisztert, aki hozzátette, cinikusnak tartja a „nyugati kollegák” demokráciáért való aggodalmát.