Dollár
388,46 Ft
Euró
409,30 Ft
Font
476,98 Ft
Bitcoin
16,971 $

Fehér Ház: “Nincs jele annak, hogy Putyin atomfegyver bevetésére készülne”

Fotó: Vlagyimir Putyin orosz elnök megérkezik Genfbe 2021. június 16-án, a Joe Biden amerikai elnökkel tartandó csúcstalálkozója elõtt. MTI/EPA/Keystone/Alessandro Della Valle

Szabó Kata

2022. október 5. - 11:46

Az orosz elnök nyílt fenyegetése ellenére egyelőre nem mutatkoznak jelei annak, hogy valóban reális opció lenne számára az atomfegyver bevetése.

Az Egyesült Államok nem látja jelét annak, hogy Oroszország atomfegyverek bevetésére készülne, annak ellenére sem, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök előszeretettel fenyegetőzik a hasonló fegyverek alkalmazásáról, mindezt Karine Jean-Pierre, a Fehér Ház szóvivője mondta legutóbbi sajtótájékoztatóján.

Soron kívül Orbán: akik háborúpártiak, azok mindig újabb szankciókat követelnek

Putyin új szintre emelte az Ukrajnában immár hónapok óta zajló háborút, amikor a múlt hónapban részleges katonai mozgósítást jelentett be, majd atomfegyverek bevetésével fenyegetőzött.

“Komolyan vesszük a nukleáris fegyverekkel vagy az azok használatával kapcsolatos fenyegetéseket, de jelen pillanatban nem látunk okot arra, hogy változtassunk stratégiai nukleáris álláspontunkon, és nincs arra utaló jel sem, hogy Oroszország nukleáris fegyverek azonnali bevetésére készülne”, mondta Jean-Pierre a Reuters tudósítása szerint.

Szeptember 30-án Putyin egyértelmű utalást tett arra, hogy adott esetben atomfegyvereket vetne be az általa elcsatolt ukrán területek védelmére, azonban az orosz vezető már korábban is fenyegetőzött ilyen típusú fegyverek bevetésével.

Kijev és a Nyugat közölte, hogy nem ismeri el Putyin döntését Herszon, Donyeck, Luhanszk és Zaporizzsja elcsatolásáról, amit az orosz elnök azt követően jelentett be, hogy ebben a négy, részben orosz erők által megszállt ukrán régióban Oroszország hamis népszavazásokat tartott.

A hónap elején Joe Biden amerikai elnök már figyelmeztette Putyint, hogy ne használjon atomfegyvert Ukrajnában, majd hozzátette, hogy annak vakmerő kijelentései nem fogják megfélemlíteni Amerikát és szövetségeseit.