Clouds
21 Budapest
Dollár
356,69 Ft
Euró
387,35 Ft
Font
437,56 Ft
Bitcoin
27,269 $

Egyre több a fegyveres erőszak az USA-ban, de még mindig nincs drasztikus változás

TÉMÁK:
#Joe Biden #USA
Fotó: Joe Biden amerikai elnök az Egyesült Államok bankrendszeréről beszél a washingtoni Fehér Házban 2023. március 13-án, miután néhány nappal korábban csődbe ment a Silicon Valley Bank (SVB). MTI/AP/Andrew Harnik
Észak-Amerika

Takács Petra

Szerkesztő
TÉMÁK

Joe Biden ugyan kiadott egy elnöki rendeletet az egyre súlyosabb erőszakhullám miatt, mindez valószínűleg nem fog drasztikus javuláshoz vezetni.

Az Egyesült Államokban egyre gyakoribb fegyveres erőszak csökkentésének érdekében adott ki elnöki rendeletet Joe Biden kedden. Az elnök kaliforniai útján jelentette be az intézkedést egy beszédében, amelyet Monterey Park városban tartott, ahol egy fegyveres január végén a kínai Holdújévet ünneplő 11 embert lőtt le.

Soron kívül A benzin beszerzési ára nem változik, a gázolajé viszont csökken péntektől

A rendelet egyebek mellett arra utasítja az igazságügyi minisztert, hogy erősítse meg a szövetségi engedéllyel rendelkező fegyverkereskedőkre vonatkozó előírást, amely szerint a lőfegyver vásárlása előtt kötelező az ügyfelek átvilágítása.

Az elnök emellett előírta kormánya tagjai számára, hogy biztosítsák: a szövetségi bűnüldöző szervek legyenek tisztában a fegyverbirtoklás szabályait szigorító tavaly elfogadott törvény pontos rendelkezéseivel. Emellett arra is utasította az adminisztrációt, hogy dolgozzon ki terveket a fegyveres erőszak által sújtott közösségek jobban szervezett támogatására.

Az elnöki rendelet nem módosít életben lévő fegyverbirtoklásra vonatkozó jogszabályon, csupán az érvényben lévő törvények pontos végrehajtását várja el, ami elemzők szerint gyakori eljárás az elnöktől olyan ügyekben, ahol nem tud együttműködni a törvényhozással, a Kongresszussal.  

Joe Biden az év első két hónapjában megszaporodott fegyveres támadások nyomán többször is hangoztatta, hogy tovább akarja szigorítani a fegyverbirtoklás szabályait, politikai céljának nevezte a “támadó lőfegyverek” teljes betiltását az Egyesült Államokban.

(MTI)