Clouds
21 Budapest
Dollár
359,71 Ft
Euró
388,15 Ft
Font
433,24 Ft
Bitcoin
23,016 $

Leghamarabb februárban hozhat döntést a taxisok tarifaemeléséről a főváros

Fotó: Megemlékezők Budapesten a Fiumei úti temetőben mindenszentek napján, 2022. november 1-jén. MTI/Balogh Zoltán
Belföld
not image

Koós Alexandra

Szerkesztő

Az alanyi adómentes lehetőség és a kata formák közötti inkonzisztenciát Brüsszelben vizsgálják, ahonnan 2-3 hónap múlva érkezhet válasz, s csak azután lehetséges bármi változtatás.

Az üzemanyagársapka eltörlése után Orbán Viktor miniszterelnökhöz fordult segítségért a Független Egységes Szakszervezetek Szövetsége, a Nemzeti Szakszervezet és a Taxis tagozat, a tárgyalás pedig pénteken valósult meg Fónagy János gazdaságfejlesztési miniszterhelyettessel.

Soron kívül A Fidesz szerint Gyurcsány pártja áll az orvosi kamara döntése mögött

Az érdekvédelmi szervezet vasárnapi közleménye alapján a találkozón a taxisok adózási lehetőségeinek lehetséges változása mellett a vizsgarendszer és a gépjárműállománnyal kapcsolatos szabályozás is szóba került.

Kiemelték, hogy a kata-törvény idei módosítása után a taxisok esetében is beszűkültek az adózási lehetőségek, méghozzá oly módon, hogy a taxis vállalkozások „bekerülési költsége és a megtermelt profitja közötti olló összezárult”.

„A növekvő alkatrész, biztosítás, távközlési, üzemanyag, tagdíj, hatósági engedélyek sokasága, vizsgadíjak stb… költségek akkora mértékben emelkedtek meg, amelyek már a márciusban megnőtt bevételeket szinte semmissé tette”

– fejtette ki a szakszervezet.

A főváros egyetért a tarifákra vonatkozó emelései szándékkal

Emellett a tárgyaláson az is kiderült, hogy „az alanyi adómentes lehetőség és a kata formák között inkonzisztencia áll fent”, amit már Brüsszelben vizsgálnak, s onnan két-három hónap múlva kaphatnak választ, vagyis csak azután lehet rendeletet és törvényt módosítani.

A megbeszélésen pedig a taxiként használt autók korának korlátozásáról (a mostani 13-ról 15 évre szeretnék növelni), illetve a fővárosi tarifákról is szó esett, ez utóbbiról pedig azt írta a taxis szervezet, hogy a főváros „egyetért az emelési szándékkal” – írta a 24.hu.

Ehhez azonban szükséges a közgyűlés jóváhagyása is, amire idén már biztosan nem kerül sor, a taxisok pedig abban bíznak, hogy a februárban esedékes következő közgyűlésre „az addig érdemben letett javaslataik döntéshozásra kerülnek”.