Az FBI nyilvánosságra hozta az első dokumentumot, ami a 9/11-es támadásokhoz kapcsolódik

Fotó: Pixabay
not image

Hujber Dávid

2021. szeptember 12. - 06:49

A jövőben akár az összes titkosított dokumentumot nyilvánosságra hozhatják, miközben még mindig vannak homályos részletek.

A TRT World a cikkében arról ír, hogy a CNN jelentése szerint a Szövetségi Nyomozó Iroda, az FBI nyilvánosságra hozta az első olyan dokumentumot, amely az Egyesült Államok elleni terrortámadáshoz kapcsolódik.

Ezen a hétvégén volt 20 éve, hogy az Egyesült Államokat terrortámadás érte, amelynek részeként mindkét ikertorony leomlott New Yorkban. A dokumentumban a feltételezett szaúdi kormányzati támogatás is elhangzik, akik segítséget nyújthattak a gépeltérítőknek.

A dokumentumban részletezik az FBI vizsgálatát az állítólagos logisztikai támogatásról, amely egy szaúdi konzuli tisztviselőhöz és egy szintén szaúdi hírszerző ügynökhöz köthető, akik szintén szerepet játszottak a támadások létrejöttében.

Érdekesség, hogy a dokumentum, amelyet a 20. évforduló idején hoztak nyilvánosságra, még mindig jelentős szerkesztéseket tartalmaz, de Joe Bide, az USA elnöke kijelentette, hogy amikor elindult a választásokon, az egyik terve az volt, hogy átláthatóságot biztosítson a támadással kapcsolatos nyomozásokban, illetve feloldja a titkosított dokumentumokat.

Biden utasítást adott az igazságügyi minisztériumnak és más ügynökségnek, hogy felügyeljék az FBI dokumentumainak titkosításának feloldását. Azon családok, akik pert indítottak Szaúd-Arábia ellen az állítólagos bűnrészesség miatt, sokkal jobb helyzetbe kerülhetnek, ha ezek a dokumentumok nyilvánosságot kapnak, amelyek perdöntő bizonyítékokat tartalmazhatnak.

Rengeteg terrortámadást sikerült lefülelnie a brit titkosszolgálatnak

A gépeltérítők közül tizenöten szaúdiak voltak, akárcsak Oszama bin Laden, aki az Al-Kaida egykori vezetőjeként hadat üzent az államok ellen. Közel 3000-en haltak meg annak a bizonyos napnak a következményeként, amikor megtámadták Amerikát.

A United 93-as járatának utasaira a mai napig hősként tekintenek, mivel feláldozták a saját életüket, hogy a géprablók a negyedik géppel ne tudjanak célpontot érni. A 93-as járaton utazók közül senki sem élte túl a tragédiát, egy mezőn lelték halálukat, közvetlen azelőtt, hogy az öngyilkos merénylők egy másik fontos objektumnak vezették volna a kereskedelmi járatot.