Az FBI lefülelt egy spanyol férfit, akit Észak-Korea azzal bízott meg, hogy segítsen kijátszani az amerikai szankciókat

A KCNA észak-koreai állami hírügynökség által közreadott képen Kim Dzsong Un elsõszámú észak-koreai vezetõ, a Koreai Munkapárt fõtitkára, a Nemzetvédelmi Bizottság elsõ elnöke (k) a párt központi bizottságának rendkívüli ülésén Phenjanban 2022. május 17-én. A KCNA közleménye szerint a hadsereg biztosítja a gyógyszerellátást az észak-koreai fõvárosban, miután közel másfél millió fertõzöttje és 56 halálos áldozata van a hatóságok által csak lázként emlegetett koronavírus-járványnak az országban. MTI/EPA/KCNA
Észak-Amerika
not image

Borbély Fanni

Szerkesztő

A spanyol férfi összejátszott egy kriptovaluta-szekértővel is, hogy együtt segítsenek Észak-Koreának kijátszani az amerikai szankciókat.

Az FBI elfogatóparancsot adott ki egy spanyol férfi ellen, aki információik szerint az észak-koreai rezsim „különleges megbízottja”, feladata pedig az, hogy segítsen Phenjannak kijátszani az amerikai szankciókat. Alejandro Cao de Benós, a 47 éves spanyol férfi összejátszott Virgil Griffith amerikai kriptovaluta-szakértővel, hogy illegálisan kriptovaluta- és blokklánc-szolgáltatásokat nyújtson az észak-koreai rezsimnek.

Soron kívül Szoboszlai megint parádésan játszott a Liverpoolban (videó)

Az FBI információi szerint a férfi egyértelműen megszegte az amerikai szankciókat azáltal, hogy megszervezte a kriptovaluta-szakértő 2019-es utazását Észak-Koreába, hogy Griffith aztán szolgáltatást biztosítson Kim Dzsongun rezsimjének. A gyanú szerint a spanyol férfi koordinálta a találkozót, majd egy másodikat is, 2020-ban.

A Guardian azt írja, a kriptovaluta-szakértőt már 2019-ben letartóztatták brit társával együtt Szaúd-Arábiában: Virgil Griffith és Christopher Emms is bíróság elé került, ám végül csak Griffith kapott börtönbüntetést, miután bűnösnek vallotta magát. A vád szerint, melyet be is ismert, megsértette az amerikai szankciókat és segítséget nyújtott az észak-koreai rezsimnek azok kijátszásában.

Cao de Benós nemrég egy tweetben reagált az elfogatóparancsra, s azt írta, nem érti, hogy miért keresi mindenki. Később egy másik tweetben közölte, hogy nem hagyta el Spanyolországot, mivel útlevelét hat évvel ezelőtt elkobozták, ügye pedig még mindig a hatóságoknál van, ám egészen idáig nem történt előrelépés az ügyben.

Ez a történet pedig azért is aggasztó, mert mint ismert, az észak-koreai rezsim előszeretettel lopja más országok pénzét, manapság pedig a kriptovalutákat: csak a tavalyi évben 7 azonosított támadást hajtottak végre, ezzel pedig 400 millió dollár értékben loptak kriptovalutát, s a teljes összeget a rezsim nukleáris és ballisztikus rakétaprogramjának támogatására használják.