Fauci szerint a delta variáns jelenti a legnagyobb veszélyt az emberiségre

MTI/EPA/The New York Times/Pool/Amr Alkify
not image

Kulcsár Péter

2021.június.23 - 21:03

Az Egyesült Államok vezető infektológusa, Anthony Fauci elmondta, szerinte a nemrégiben felbukkant indiai koronavírustörzs következtében ismét berobbanhat a covid-járvány.

A delta variáns az újonnan regisztrált covid-esetek közel 20 százalékáért felelős az Egyesült Államokban, míg egy héttel korábban mindössze 10 százalék volt ugyanez az arány.

Anthony Fauci, a Fehér Ház szakértője úgy gondolja, a delta variáns a brit mutáció, vagyis az alfa törzs terjedési mintáját követi, ami azt jelenti, hogy minden két hétben megduplázódhatnak az esetszámok – adta hírül a CNBC portál.

Az infektológus meg van győződve róla, hogy az Egyesült Királysághoz hasonlóan az USA-ban is a delta variáns jelenti a legnagyobb rizikót a pandémia elleni védekezésre, ezért arra sürget mindenkit, oltassák be magukat.

Az eddigi tanulmányok alapján a delta variáns mintegy 60 százalékkal fertőzőképesebb, mint a brit változat, és a kockázati csoportba tartozó idős embereknél súlyos lefolyású betegséget okozhat, ám a vakcinák hatékonyak vele szemben, fiataloknál pedig csak enyhébb, megfázásszerű tünetek jelentkeznek.

Amíg a Pifzer-vakcina az indiai variánssal szemben 88 százalékos védettséget ad, addig a brit mutációnál ugyanez az arány 93 százalék volt – mindkét adat kielégítő ahhoz, hogy a védőoltás kifejtse hatását.

Az amerikai állampolgárok túlnyomó többsége a legújabb felmérések alapján nem szeretné magát beoltatni, a Biden-kormány szerint már a 70 százalékos átoltottsági küszöbérték is túlságosan ambiciózus cél, amit képtelenség teljesíteni.