Megkétszereződött a falusi CSOK hatására a kihalófélben lévő falvak népessége

TÉMÁK:
#csok #lakosság
Twenty20
Belföld
not image

Kulcsár Péter

Szerkesztő
TÉMÁK

Több községben is megállította az elnéptelenedést a kormány igencsak népszerű programja, melynek köszönhetően megduplázódott bizonyos települések lakossága.

Az M1 stábjának adott nyilatkozatában egy hat gyermekes Zalaapáti családapa elmondta, a CSOK-nak köszönhetik, hogy meg tudták vásárolni a házukat:

Soron kívül Két nagy erejű robbanás történt Svédország két városában

Szerettünk volna először közelebb kerülni Keszthelyhez, de ez egy olyan magas labda, amit butaság lett volna nem lecsapni, nem kihasználni. Így azt gondolom, hogy egy olyan házat tudtunk venni, amiben talán jobban elférünk.”

A nagyjából 1 500 fős zalai településre 2015-ben még az elvándorlás volt a jellemző, a fiatalok és a családok tömegével költöztek a nagyobb városokba, az utóbbi években a tendencia azonban 180 fokos fordulatot vett.

„Most per pillanat ott tartunk, hogy használt ingatlan, használt ház Zalaapátiban nem nagyon van eladó, illetve nem nagyon lehet venni. Előfordul ugyan, de nem jellemző” – mondta Vincze Tibor zalaapáti polgármestere.

Vámosszabadin hasonló a helyzet, a község lakosságszám az elmúlt években kétszeresére nőtt. Amíg 2016-ban 1 800-an laktak a településen, 2021-re már 3 700-ra emelkedett az ott élők száma.

Ambrus Gellért polgármester közölte, azzal számolnak, hogy az állami támogatásoknak köszönhetően a következő öt-hét évben további kétezerrel nő majd a lakosságszám:

„Az állam támogatta a letelepülést különböző pénzügyi eszközökkel, és az állam továbbra is támogatja ezt. Azt gondolom, hogy a lakópark bővítése, és annak a benépesítése nem fog problémát okozni. Gyakorlatilag a telkek íróasztalról elkeltek.”