Falus András: csak spekuláció, hogy az omikron-variánssal lecseng a járvány

MTI/Balázs Attila
not image

Kulcsár Péter

2022. január 14. - 12:24

Az immunológus szakember szerint óvatosan kellene bánni a koronavírus omikron-mutációjával kapcsolatos kijelentésekkel.

Az, hogy ennyire rövid a sokszorozódási ideje, és ennyire gyorsan fertőz a koronavírus omikron változata, és hogy gyakorlatilag már nincs olyan család, ahol ne fordulna elő a fertőzöttség, az új jelenség, ahogyan annak klinikai hatása, tehát a kórházi ápolások szükségessége, nem beszélve az elhalálozások számáról – fejtegette az InfoRádiónak adott interjújában Falus András.

Az immunológus úgy gondolja, aki ma azt mondja, hogy ezzel lecseng a járvány, az olyan bizonytalan hipotézist, spekulációt szólaltat meg, amibe ő maga nem merne belemenni.

Amit ki lehet mondani, hogy nem tudunk eleget, amit el kell fogadni, de ez nem a tudás hiánya, hanem a tudás etikája, ethosza, ami ki meri mondani, hogy keveset tudunk még azzal együtt is, hogy a világon hatalmas számban fordul elő ez az új fertőzés – tette hozzá.

Falus András szerint inkább csak reménykedhetünk abban, hogy a fentiek igazak, valamint, hogy a vakcinák, ha nem is teljes mértékben, de nagy védelmet adnak, nem beszélve a higiéniai megoldásokról, maszk, távolságtartás és kézmosás, amik mind segítséget biztosítanak a járvánnyal szembeni küzdelemben, bízva abban, hogy a politika pedig nem teremt az érdekeinek érvényesítése miatt olyan helyzeteket, amik rásegítenek a vírus amúgy is gyors terjedésére.

A szakember egyetértett azzal, hogy az oltás cáfolhatatlanul a legerősebb, legmegfelelőbb és a legtöbb országban jól bevált védekezési módszer. Kiemelte, sajnos a favipiravirról, mely készítmény Magyarországon gyógyszer formájában adható, kiderült, hogy lényegében hatástalan. De emellett rengeteg új fejlesztés van, a nagy gyógyszercégek pedig biztató eredményeket közölnek.