Amerikai F-16-osokkal vettek üldözőbe Washingtonban egy repülőgépet, ami lezuhant

Fotó: Unsplash/Mike Andersen
Észak-Amerika
not image

Hujber Dávid

Szerkesztő

A hivatalos tájékoztatás szerint nem találtak túlélőket a lezuhanás helyszínén, a körülmények egyelőre nem teljesen ismertek.

Az Egyesült Államok légiereje F-16-os vadászgépeket riasztott, amikor egy könnyű repülőgép pilótája megsértette Washington légterét, miközben nem reagált a hívásra. Nem sokkal később Virginia állam hegyei között lezuhant, ahol nem találtak túlélőket.

A helyi lakosok hangrobbanásra lettek figyelmesek, amikor az F-16-osok megérkeztek, és üldözőbe vették az odafent tévelygő Cessan Citation típusú gépet. A kisgép fedélzetén négy ember tartózkodott, mely 7-12 ember szállítására alkalmas.

A virginiai állami rendőrség tájékoztatása szerint senki nem élte túl a zuhanást. Kiderült, hogy a gép az Encore Motors-hoz tartozott, és az Encore tulajdonosa, John Rumpel a Washington Post kérdésére elárulta, a lánya, az unokája és a dadája tartózkodtak a gépen.

Nem az F-16-osok miatt zuhant le a gép

Hozzátette, semmit sem tudnak a balesetről, míg az amerikai hadsereg megpróbált kapcsolatba lépni a pilótával, aki erre nem reagált. Egy másik, az ügyet ismerő forrás azt mondta, úgy tűnt, hogy a gép robotpilóta-üzemmódban volt, de hogy miért, jelenleg nem tudni.

Egy amerikai tisztviselő szerint nem a vadászgépek okozták a balesetet. A France24 azt írja, a Flight Aware alapján annyit tudni még, hogy a gép elérte New York területét, majd közel 180 fokos fordulatot vett.

Nem példa nélküliek az ehhez hasonló incidensek, amikor egy pilóta nem reagál. Payne Stewart golfozó 1999-ben négy társával együtt vesztette életét, amikor több ezer mérföldet repült úgy, hogy a pilóta és az utasok sem reagált. A gép végül Dél-Dakotában zuhant le, amit senki sem élt túl, már nem lehetett rajtuk segíteni. A repülés során csökkenni kezdett a kabinnyomás, aminek hatására az utasok oxigénhiányos állapotba kerültek, és elvesztették az eszméletüket.