Dollár
393,99 Ft
Euró
413,00 Ft
Font
479,72 Ft
Bitcoin
16,983 $

Nincs megállás, ezután is brutális lesz a drágulás

Fotó: MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba
not image

Borbély Fanni

2022. október 21. - 05:46

Érdemes felkészülni arra, hogy az elszálló árak ezután csak tovább drágulnak, egy friss felmérés pedig arra is rámutatott, hogy milyen mértékű áremelkedésekre számíthatunk.

A Napi.hu által is szemlézett, a Coface hitelbiztosító elemzéséből derült ki, hogy bár már eddig is brutális inflációval szembesültek az európai országok, e tendencia csak ennél rosszabb lesz: az olaj- és üzemanyagpiacok alakulását vizsgáló szakértők felmérése szerint Magyarországon az üzemanyag-fogyasztás a járvány után visszatért a korábbi szint közelébe, és további bővülés várható a jövőben, ám ezt a növekedést kockázatok is fenyegetik.

Soron kívül Varga Mihály sérelmezi az EU halasztását az uniós pénzekről való döntés kapcsán

Mivel a nyersanyagok túlnyomó többségét dollárban jegyzik, az amerikai valuta erősödése pedig megemeli a nyersanyagimportáló országok költségeit. Az európai országok pedig különösen ki vannak téve ennek, hiszen az euró gyengül, az euróövezeten kívüli országok fizetőeszközeinek romlása pedig mintegy 30 százalékkal emelte a Brent-olaj hordónkénti árát.

Lassul a kínai kereslet, de az olajárak nem csökkennek jelentősen

Noha a kínai kereslet lassult, az olajárak nem csökkentek jelentős mértékben, ugyanis a piacon még mindig komoly félelmek uralkodnak az esetleges kínálathiány bekövetkezése miatt. Ezen pedig az sem segített, hogy végül megerősítették az orosz tengeri olajra vonatkozó uniós embargót.

Grzegorz Sielewicz, a Coface régiós gazdasági elemzője rámutatott, a kereskedelmi olajkészletek már a háború előtt is a legalacsonyabb szinten álltak, ami szintén felhajtó erővel bír az árfolyam tekintetében. Az elemző megosztotta, az aktuális energiapiaci helyzet jelentősen befolyásolja a közép-kelet-európai országok gazdaságát, ugyanis komoly mértékben támaszkodnak az energiahordozók importjára.

Ezen országok ugyanis továbbra is függnek az orosz olajtól és gáztól, hiszen a hagyományos szénhidrogén-kitermelési lehetőségeik igencsak korlátozottak.

“A régió valóban elhanyagolható mennyiségű gázt és kőolajat termel, miközben Románia ezen a téren aktívabbnak tűnik a többi közép-kelet-európai országnál. A termelés túlnyomó többsége szárazföldi mezőkről származik. Magyarország esetében a korlátozott tartalékok és a viszonylag inaktív feltárási színtér a következő években alacsonyabbra fogja szorítani az olajkitermelést, hacsak nem találnak új lelőhelyeket vagy kezdenek fejlesztésekbe”

– mutatott rá az elemző.

Mi a helyzet Magyarországgal?

A hazai nyersolaj-finomító kapacitás a következő években is stabilan tartja majd a napi 166 ezer hordós termelést, a Duna Finomítóban történő folyamatos beruházások pedig tovább erősítik a kihasználtság magas szintjét:

“Az elkövetkező években a fejlesztések valószínűleg növelni fogják a kapacitást, ennek köszönhetően több, nem orosz nyersolaj finomítására is alkalmas lesz a finomító.”

A hazai piacon finomított üzemanyagok fogyasztása az elemző szerint a globális koronavírus-járványhoz, az utazások, valamint a gazdasági tevékenység csökkenéséhez köthető 2020-ban tapasztalt visszaesés 2021-re teljes egészében visszatért: mindez köszönhető az oltási kampányoknak, a gazdasági tevékenység újraindulásának, továbbá az üzemanyagokra vonatkozó ársapka bevezetésének is.