Dollár
395,13 Ft
Euró
417,90 Ft
Font
484,78 Ft
Bitcoin
17,190 $

Nem lesz elég a védettségi igazolvány, ha Horvátországban szeretnénk nyaralni

Fotó: Spencer Davis/Unsplash
Külföld
not image

Kornis Vivien

Szerkesztő

Nem elég a védettséget igazoló plasztikkártya azoknak, akik Horvátországban szeretnének nyaralni, az oltáskor kapott papíralapú dokumentumot is magukkal kell vinniük.

Szijjártó Péter külügyminiszter éppen egy hete jelentette be, hogy Magyarország megállapodást kötött Szerbia, Montenegró, Szlovénia és Bahrein után Horvátországgal is az oltási igazolványok elfogadásáról, és így az országok közötti szabad utazásról, függetlenül attól, hogy mely gyártó vakcinájával szerezték meg a védettséget.

Soron kívül Korlátlan internettel lepi meg ügyfeleit a Telekom

A miniszter arról korábban nem adott tájékoztatást, hogy az utazás pontosan milyen részletszabályokkal tehető meg, a külügyminisztérium konzuli szolgálatának honlapja azonban a közelmúltban frissült, és újabb információkat adtak közre – írja a 24.hu

A határátlépéshez nem lesz elegendő a postai úton megküldött védettségi igazolvány: a Horvátországba történő beutazáshoz a plasztikkártyán kívül a papíralapú oltási igazolványt is magával kell vinnie annak, aki útnak indul. 

A papíralapú oltási igazolvány az a dokumentum, amelyet a háziorvostól vagy az oltóponton kap meg mindenki a vakcina felvételekor, és tartalmazza mindkét oltási dátumot. A Horvátországba történő beutazás abban az esetben lehetséges, ha a második oltást követően eltelt 14 nap.

A konzuli szolgálat honlapján közzétett szabályok szerint az érvényes védettségi igazolvánnyal rendelkezők ugyanolyan kiváltságokra jogosultak, mint a horvát védettségi igazolvány birtokosai Horvátországban.