Clouds
21 Budapest
Dollár
352,70 Ft
Euró
387,92 Ft
Font
435,24 Ft
Bitcoin
23,785 $

Ezeket a vagyontárgyaikat tennék pénzzé a magyarok, ha beütne a krach

Fotó: Unsplash
Gazdaság

Bense Róbert

Szerkesztő

Az is kiderült, hogy mely kiadások növekedése okozza a legnagyobb fejfájást a hazai lakosságnak.

A hétköznapi kiadásokat nézve az élelmiszerárak, valamint a rezsiköltségek emelkedését említették a legtöbben a BÁV Zálog által végzett felmérés szerint. Előbbi a megkérdezettek 77%-ának, utóbbi az 51%-ának van kihatással az életére.

65% említette az inflációt, ami leginkább a megtakarítások elértéktelenedése miatt okoz gondot. Anyagi probléma esetén ugyanis ehhez nyúlnak először az emberek, már ha egyáltalán rendelkeznek vele.

A hazai lakosság 28%-ának azonban semmiféle megtakarítása nincs a kutatás szerint, 30%-uk pedig legfeljebb 3 hónapra elegendő tartalékkal rendelkezik. A megkérdezettek 42%-a ugyanakkor úgy vélekedett, hogy nem kellett még ezekhez a tartalékokhoz nyúlni.

A válaszadók először az ingatlant, az elektronikus berendezéseket, valamint a gépjárművet, illetve a hagyományos bankbetétet nevezték meg, mint szükség esetén pénzzé tehető vagyontárgyat.

A könnyen mobilizálható megtakarítások közé sorolták a készpénzt, valamint az aranytárgyakat is – a befektetési céllal vásárolt aranyékszerekre pedig egyre értékesebb tartalékként tekintenek a magyarok.