Dollár
395,74 Ft
Euró
416,96 Ft
Font
483,85 Ft
Bitcoin
16,888 $

Ezek a termékek drágultak a legjobban tavaly

Fotó: Unsplash/Scott Warman
Belföld

Bense Róbert

Szerkesztő

A KSH legfrissebb statisztikái szerint decemberben 7,4% volt az infláció, továbbra sem értük el a plafont.

Az elmúlt két hónap alapján ugyan stagnálni látszik az infláció mértéke, ugyanakkor a helyzet komolyságát jelzi, hogy szinte minden termékcsoporton belül megfigyelhető az árnövekedés. A január újabb csúcsot hozhat, a február viszont már az árstop jegyében telhet.

Soron kívül Követelésekkel teli listát kapott Budapest a taxisoktól és a közművek dolgozóitól

Szakértők szerint a lassú tetőzés további problémákat okozhat, ugyanis lassabb csökkenést eredményezhet a korábban vártnál. A befagyasztott árak későbbi szabadjára engedése pedig további rohamos emelkedést hozhat magával.

Tavaly év elején még csupán a dohányárút és az üzemanyagot érintette hirtelen, jelentősebb mértékű árnövekedés, azonban az inflációs hatás kiszélesítette a termékek körét. Ehhez nagyban hozzájárult az energiaárak megugrása is – fejtették ki a Portfolio elemzésében

Zöldségek közül az uborka 55%-os áremelkedése a legszembetűnőbb, de az akácméz, a liszt és a tejföl is 15-20% körüli drágulással zárta az évet, a burgonya és az étolaj pedig nagyjából 30%-kal kerül többe.

Az élelmiszerek mellett olyan, nem az alapszükségletekhez tartozó, de sokak által keresett termékek is drágultak, mint a járműalkatrészek, a bútorok, vagy éppen a karbantartási cikkek, ezek a 10-20%-os sávban mozogtak.

A járványhelyzet óta meglepő módon az öblítők ára szállt el leginkább (80%), két év múltán azonban a fehér kenyérért is 40%-kal kérnek többet. Voltak termékek azonban, melyek olcsóbbak lettek, a banán és a citrom is kevesebbe kerül, de a most befagyasztott sertéscomb ára is 9%-os csökkenést mutat a KSH adatai szerint.