Dollár
392,41 Ft
Euró
411,02 Ft
Font
476,45 Ft
Bitcoin
17,061 $

Ezek a Brexit-megállapodás sarkalatos elemei

Brüsszel, 2020. december 24. Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke (j) és Michel Barnier, az Európai Bizottság Nagy-Britannia és az Európai Unió kétoldalú kapcsolatrendszerének ügyében illetékes fõtárgyalója sajtóértekezletet tart Brüsszelben 2020. december 24-én, miután megállapodás született az Egyesült Királyság és az Európai Unió jövõbeni kapcsolatrendszerének feltételeirõl. MTI/EPA/Pool/Francisco Seco
Külföld
not image

Nagy Noel

Szerkesztő

Hosszas, éveken át tartó küzdelmek után Karácsony napján bejelentették a felek, hogy megszületett a megállapodás az Európai Unió és Nagy-Britannia között, így közös megegyezéssel, rendezett körülmények között tudnak távozni a britek a kereskedelmi tömbből.

Hosszas, éveken át tartó küzdelmek után Karácsony napján bejelentették a felek, hogy megszületett a megállapodás az Európai Unió és Nagy-Britannia között, így közös megegyezéssel, rendezett körülmények között tudnak távozni a britek a kereskedelmi tömbből.

Soron kívül Rendkívüli Kormányinfó: megszűnik a benzinárstop

Szombaton pedig közzé is tették a megállapodást a britek, melynek köszönhetően fontos részleteket tudhatunk meg a távozásról – írja a The Hill. Az 1246 oldalas dokumentumban sokfajta kereskedelmi és egyéb kérdést rendez az atomenergiától a titkosszolgálati információcseréig, valamint az is kiderül, hogy a britek a távozás ellenére nem fognak súlyos vámokkal vagy kvótákkal szembenézni az EU részéről.

A megállapodás részeként Nagy-Britanniának kötelezettséget kell vállalnia az „egyenlő bánásmód” elvének betartásaira, vagyis állami támogatások vagy egyéb, munkaügyi vagy környezeti szabályok lazítása útján senkit nem részesíthetnek előnyben a kontinentális kereskedelmi partnerei közül. Szintén megállapodtak abban, hogy a brit termékek alapos vizsgálatnak vetik alá az EU-s határokon.

A megállapodásnak köszönhetően tehát sikerült elkerülni azt a rémálomszerű forgatókönyvet, hogy megállapodás nélküli, úgynevezett „kemény Brexit” következzen be, mely mind a britek, mind az Európai Unió gazdaságát jelentősen felforgatta volna. Mindkét fél örömmel jelentette be, hogy végre vége a hercehurcának, és békésen távoznak a britek az unióból.

A rendelkezések között különféle megállapodások szerepelnek a szolgáltatási szektorra – mely a brit gazdaság mintegy 80 százalékát teszi ki – és a halászatra vonatkozóan, az utóbbi az egyik legnagyobb ütközőpont volt a tárgyalások során.

A halászat terén megállapodtak, hogy a két fél „kedvező kereskedelmi és befektetési környezetet” alakít ki egymás között, és a britek ígéretet tettek, hogy 5 és fél évig hatályos szabályokat fognak kidolgozni a brit vizekre vonatkozó halászat terén. A felek abban is megállapodtak, hogy évente újratárgyalják, az EU-s fémjelzésű halászhajók mit foghatnak brit vizeken, és mit nem.

Ezen felül a britek kiszállnak jó néhány, Európai Uniós biztonsági és védelmi szervezetből, ám a megállapodás szerint továbbra is zajlani fog a titkosszolgálati információcsere a két fél között a jövőben.