Clouds
21 Budapest
Dollár
357,44 Ft
Euró
385,38 Ft
Font
437,04 Ft
Bitcoin
27,702 $

Az Exxon 6,3 millió dollárt keresett óránként 2022-ben

TÉMÁK:
#2022
Fotó: MTI/EPA/John G. Mabanglo
Észak-Amerika
not image

Borbély Fanni

Szerkesztő
TÉMÁK

Az Exxon rekordbevétellel zárta a tavalyi évet, ezzel pedig egy történelmi rekord is megdőlt a nyugati olajiparban.

A Guardian jelentése szerint a vállalat tavaly közel 6,3 millió dollárt keresett óránként (!), ezzel pedig megdöntötték a csúcsot a nyugati olajiparban. Az Exxon Mobil 2022-ben 56 milliárd dolláros (!) nyereséget könyvelhetett el, ezzel pedig nemcsak a vállalati rekordot, de a teljes nyugati olajipar történelmi rekordját is megdöntötte.

Soron kívül A Vatikán szerint Ferenc pápa szombaton elhagyhatja a kórházat

Az olajipari vállalatok az Exxonhoz hasonlóan várhatóan szintén megdöntik saját éves rekordjaikat, hiszen az árak az egekben, a kereslet pedig egyre csak növekszik, ami összességében mintegy 200 milliárd dollár környékére emeli majd bevételüket.

Látva ezeket a horribilis összegeket, masszív kritikák érik az olajipart, s egyre több országban szólítják fel a kormányokat arra, hogy vessenek ki adót ezekre a döbbenetes nyereségekre.

Az Exxon 2022-es eredményei messze meghaladták a 2008-as rekordot jelentő 45,2 milliárd dolláros nettó nyereséget is, amikor az olaj hordónkénti 142 dolláron állt, mely mintegy 30 százalékkal magasabb a 2022-es éves átlagnál.

Kathryn Mikells, az Exxon pénzügyi igazgatója a hihetetlen pénzügyi eredmények kapcsán úgy fogalmazott:

“Az összbevétel és a pénzforgalom elég jelentősen nőtt az előző évhez képest. Ez tehát valóban az erős piacok, az erős átmenő teljesítmény, az erős termelés és az igazán jó költségkontroll kombinációjának köszönhető.”