Dollár
426,35 Ft
Euró
421,07 Ft
Font
481,56 Ft
Bitcoin
19,975 $

Extrém biztonságos üzemmód jön ősszel az iPhone-okra, erre számíthatunk

Fotó: Twenty20
not image

Koós Alexandra

2022. július 11. - 05:04

A Lockdown Mode aktiválása után szinte lehetetlen lesz, hogy a készülékek kártevőkkel fertőződjenek meg.

Az iPhone mobilok feltörése a hardveresen és szoftveresen erősen lezárt természetüknek köszönhetően eddig sem volt piskóta, azonban az idén ősszel érkező iOS 16-os rendszerrel az Apple elérhetővé tesz egy opcionálisan bekapcsolható, extrém biztonságos üzemmódot is.

Soron kívül Diákjai előtt esett össze egy tanárnő, kollégája kezdte meg az újraélesztését

Az elsősorban államilag szponzorált támadócsoportok célkeresztjében állók számára kitalált Lockdown Mode egy olyan működési profil, amely bizonyos funkciók letiltásával hatástalanítani próbálja a rendszerben esetlegesen megbúvó sebezhetőségeket, valamint ellehetetleníteni a kártevők telepítését.

Ezáltal drámaian fokozott biztonságot tudnak garantálni azoknak, akiknek kifejezetten ilyen jellegű igényük van, azonban ennek is megvan az ára: a Lockdown Mode aktiválása után bizonyos funkciókat veszítenek a felhasználók, illetve a weblapok feldolgozása is lassulhat.

A biztonságos üzemmód az iOS 16 hamarosan érkező újabb bétájában válik nyilvánosan tesztelhetővé, az Apple pedig arról is beszámolt, egészen pontosan mire számíthatnak az érdeklődők ezzel kapcsolatban – írja az Origo.

A képeken kívül letiltja a legtöbb típusú csatolmány fogadását az üzenetküldő appban, számos fejlett technológiát kikapcsol a böngészőben (például a JavaScript sebességnövelő just-in-time fordítását), amellyel sebezhetőségek egész sorát kihasználhatatlanná teszi.

Valamint letiltja az Apple-szolgáltatásokon keresztül kapott invitációkat és szolgáltatási engedélykéréseket, amennyiben a felhasználó korábban nem küldött ilyeneket a feladónak, emellett elérhetetlenné válik a képnézegető alkalmazásban a megosztott albumok funkció.

Továbbá a mobilozó nem fogadhat FaceTime-hívást olyanoktól, akikkel még nem kezdeményezett hívást, a készülék zárt állapotban nem vesz tudomást a rádugott hardverekről, nem enged telepíteni konfigurációs profilokat, végül pedig eszközkezelési programokba sem lehetséges a belépés.