Clouds
21 Budapest
Dollár
359,67 Ft
Euró
389,44 Ft
Font
433,33 Ft
Bitcoin
23,550 $

Éves csúcson zárt az albérletforgalom, főként a kerékpárbarát lakásokat keresték

Twenty20
Belföld
not image

Kulcsár Péter

Szerkesztő

Idei csúcsot döntött a forgalom a budapesti albérletpiacon augusztusban, a kínálat bővülése miatt ugyanakkor az átlagos bérleti díjak a júliusi 150 ezres csúcsról 147 ezerre mérséklődtek.

A Rentigo.com legfrissebb albérletpiaci elemzéséből kiderült, hónapok óta tart a kereslet növekedése, és augusztusban a kínálat bővüléséveltetőzött a forgalom a budapesti albérletpiacon.

Soron kívül Gyermekekre vadászó férfiak tartják rettegésben a szülőket az Egyesült Királyságban

A kereslet erősödése még az év elején indult, majd a járványügyi korlátozások eltörlésével, valamint a fővárosiszolgáltató- és vendéglátóipar élénkülésével a bérlők fizetőképessége is növekedett.

A felvételi ponthatárok kihirdetése után a felsőoktatásban tanulók is tömegesen jelentek meg a budapesti kiadó lakások piacán, ami július végénlátványos bérletidíj-növekedést eredményezett. Miközben a forgalom tovább nőtt, az árak további emelkedését a nyár utolsó hónapjában megállította, hogy bővült a kínálati oldal is.

Az újabb kiadó lakások részben annak is köszönhetően jelentek meg, hogy az Airbnb-piacra nem minden tulajdonos tudott vagy akart visszatérni, és ők így továbbra is a hosszú távon kiadó lakások kínálatát erősítik. A júliusi rekord bérletidíj-emelkedést ennek megfelelően minimálisan korrigálta a piac: míg egy kiadó lakásért Budapesten átlagosan 150 ezer forintot kellett fizetni július végén, addig augusztus végén ez 147 ezer forintra mérséklődött.

A koronavírus-járvány nemcsak a kínálati és keresleti oldal intenzitását befolyásolta a budapesti albérletpiacon, hanem a lakásválasztási szempontokra is hatással volt. A gyermekbarát és az állatbarát albérletek népszerűsége továbbra is töretlen, de a Rentingo.com szerint a hosszan elnyúló járványhelyzet miatt markánsan nőtt az igény a bringabarát albérletek iránt: egyre több bérlő számára fontos szempont, hogy a lakáshoz tartozzon olyan helyiség, ahol a biciklit biztonságosan tárolni lehet.

Ez lehet társasházi kerékpártároló, külön helyiség a lakásban, erkély vagy fali bringatartó. Ez a lakásukat kínálók számára is lényeges információ, hiszen egy ilyen lehetőség hangsúlyozása segíthet a gyorsabb kiadásban.

Mivel a bringabarát albérlet iránti igény nyáron érzékelhetően megugrott, a Rentingo.com albérletkereső platformján is külön szűrési feltételt hoztak létre annak érdekében, hogy megkönnyítsék a zalbérletkeresést a kerékpárral költöző bérlők számára.