Dollár
431,30 Ft
Euró
422,60 Ft
Font
481,14 Ft
Bitcoin
19,711 $

Most jöhet még csak a java: évekre rekordközelben ragadhat az olaj ára

Fotó: Twenty20

Bense Róbert

2022. június 16. - 11:26

Hiába próbálják nyugtatni a piacot, a háttérben egyre baljósabb jelek gyülekeznek.

Mint ahogy arról a napokban beszámoltunk, Joe Biden ígéretet tett arra, hogy növelik az olajkitermelést, egyben figyelmeztette az olajvállalatokat arra, hogy nyerészkedés helyett inkább kezdjék meg a munkálatokat azokon a területeken, ahová már rég fúrási engedélyt kaptak.

Soron kívül Gyanús fehér por miatt kiürítették az Európai Bizottság elnöki lakosztályát

Ez, illetve az Egyesült Államok szaúdi nyitása látszólag hozhat némi enyhülést, a befektetők azonban már most a jövő évi amerikai recesszióra készülnek, ami egyáltalán nem jó előjel, és azt is biztosnak tartják, hogy az olaj ára rekordokat döntöget majd a következő években.

A szakértők szerint a Brent esetében egészen elképesztő magasságokba emelkedhet az olaj hordónkénti ára, a júniusi 120 dollárról hamarosan 150-re (meghaladva ezzel a 2008 szeptemberi 147 dolláros csúcsát), majd elérheti a 175-180 dollárt is – számolt be róla a napi.hu.

Az emelkedés ráadásul valószínűleg nem időszakos, hanem tartós lehet, 2023-ban pedig napi 1-2,5 millió hordónyi többletkeresletre számítanak, amit várhatóan a kínálati oldal egyszerűen nem fog tudni követni, ez pedig a világ olajtartalékainak további csökkenését idézheti elő.

A finomítói kapacitás mindeközben a maximumon van, ami további drágulást generálhat. Ha a 2008-as válságot nézzük, a 147 dolláros csúcsot követően alig három hónap alatt több mint 100 dollárt zuhant az olaj ára. A mostani válsághelyzet azonban inkább a 2011-14 közötti időszakhoz lehet hasonló, amikor csaknem 40 hónapon keresztül volt 100 dollár felett a hordónkénti ár.

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.