Dollár
396,06 Ft
Euró
417,62 Ft
Font
484,52 Ft
Bitcoin
16,974 $

Hiába akarták eltörölni, még évekig maradhat az óraátállítás

Twenty20
Belföld
not image

Kulcsár Péter

Szerkesztő

A Magyar Alvás Szövetség elnöke szerint a közelgő óraátállítást leginkább az idősek, a gyerekek, valamint a betegek szenvedhetik meg.

G. Németh György egyetemi docens az október 31-én esedékes óraátállítás kapcsán a Blikk megkeresésére elmondta, egyáltalán nem hasznos az embernek, hogy mesterségesen beleavatkozunk a természet rendjébe, a belső óránk ugyanis felborul, ami hatással van az alvásunkra, így az egész életünkre.

Soron kívül SZÉP-kártya, telefon, laptop – béremelés helyett így is motiválható a dolgozó

A szakember hozzátette, nincs értelme az óraátállításnak, amit az Európai Unió is felismert:

Igaz, hogy eltörölte az óraátállítást, de az országoknak szabad kezet adott abban, hogy kiválasszák, a nyári vagy a téli időszámítást szeretnék. A politikai és gazdasági érdekek mentén azonban nehéz dönteni, komoly összehangoltságra van szükség. Az eredmény pedig látszik is: a cseheken kívül senki nem döntött még. Náluk öt évig biztosan marad az óraátállítás.”

Sajnos Magyarországnak is alkalmazkodnia kell a döntéshez, így még nálunk is évekig maradhat az órák előre- és hátratekerése, amit legfőképpen a szervezetünk szenvedhet meg.

A szervezetünk finomreceptorokkal rendelkezik, nagyon érzékeny a változásokra. Még ez az egy óra is nyomot hagy bennünk. Főleg az idősek, a betegek és a gyerekek lesznek fáradtabbak az azt követő időszakban” – magyarázta G. Németh György.

Úgy védhetjük ki az óraátállítás kellemetlen hatásait, ha már most elkezdünk egy órával többet aludni, így hozzászoktathatjuk szervezetünket a megváltozott körülményekhez.