Clouds
21 Budapest
Dollár
357,44 Ft
Euró
385,38 Ft
Font
437,04 Ft
Bitcoin
27,702 $

Eurostat: jobb életszínvonalon élnek a budapestiek, mint a bécsiek

TÉMÁK:
#Budapest
Fotó: Pexels / Illusztráció
Gazdaság

Szabó Kata

Szerkesztő
TÉMÁK

Az Eurostat friss adatai alapján jónak nevethető a budapesti életszínvonal, noha országos szinten azért még lenne hova fejlődni.

Ahogy minden évben, az Eurostat idén is közzétette részletes gazdasági adatokon alapuló elemzését, mely alapján az egyes városok és országrészek életszínvonala is egyértelműen megállapítható.

Soron kívül Kemény fagyok után ismét 20 fok következik

Mivel az egyes országokban az adott kereset mellé más-más termék- és szolgáltatásárak társulnak, az Eurostat egy fiktív pénznemre, úgynevezett PPS-re (Purchasing Power Standard) is átszámolja a GDP-t.

Vásárlóerő-paritáson számolva pedig igen jól áll Budapest, ugyanis már évek óta olyan városok előtt van, mint Bécs, Berlin vagy éppen Madrid, tavalyhoz képest pedig már Pozsony is a főváros mögött helyezkedik el a listán.

Nem minden tökéletes

Megszokhattuk már, hogy a magyar gazdaság egészének tekintetében jelentős szerep hárul Budapestre, azonban az itt érezhető túlsúly következménye, hogy az ország más pontjai jelentős lemaradásban vannak.

PPS-ben kifejezve mindez úgy fest, hogy míg Budapest esetében 156-os értéket láthatunk, addig a második legjobb életszínvonalat felmutató Közép-Dunántúl mellett már csak 70, a lista legalján szereplő Észak-Alföld mellett pedig már csak 49-es érték áll.