Clouds
21 Budapest
Dollár
367,94 Ft
Euró
394,78 Ft
Font
442,47 Ft
Bitcoin
22,832 $

Eurostat: jó hír, több mint 20 százalékkal csökkent az európai földgázfelhasználás

Fotó: Unsplash
Európa
not image

Koós Alexandra

Szerkesztő

Mindez a gázfelhasználás iránti kereslet visszaszorítását célzó közös intézkedéseknek köszönhető, amelyek célja, hogy az EU függetlenedjen az orosz fosszilis tüzelőanyagoktól.

Az Eurostat kedden közzétett jelentése szerint az EU-tagállamok többségénél csökkent a földgázfelhasználás idén augusztus és november között, ugyanis átlagosan 20,1%-kal fogyasztunk kevesebbet a 2017 és 2021 közötti azonos hónapok átlagos gázfogyasztásához viszonyítva.

Soron kívül 3600 fölé emelkedett a törökországi földrengés halálos áldozatainak száma

Az uniós hivatal szerint mindez a gázfelhasználás iránti kereslet visszaszorítását célzó közös intézkedéseknek köszönhető, amelyek célja, hogy az EU függetlenedjen az orosz fosszilis tüzelőanyagoktól.

Emellett a REPowerEU nevű terv a gázfogyasztás 15%-os csökkentését tűzte ki a 2022 augusztus és jövő március közötti időszakra az előző öt év azonos időszakának átlagához képest – derül ki a Napi.hu beszámolójából.

Az összeurópai fogyasztás augusztusban volt a legalacsonyabb

A jelentésből az is kiderül, hogy idén augusztus és november között 18 uniós tagállam (köztük Magyarország) gázfogyasztása csökkent a 15%-os célérték alá, míg három országban (Litvánia, Lettország, Finnország) több mint 40%-kal esett vissza a gázfogyasztás.

Továbbá hat tagállam (Szlovénia, Olaszország, Portugália, Csehország, Spanyolország, Írország) némiképp csökkentette a gázfogyasztását, azonban egyelőre még nem sikerült elérnie a 15%-os célt.

Mindemellett érdemes megjegyezni, hogy Máltán (7,1%) és Szlovákiában (2,6%) viszont nőtt a földgázfelhasználás, ha az említett időszakokat vizsgáljuk meg, az összeurópai fogyasztás pedig augusztusban volt a legalacsonyabb (708 PJ) a 2017-2021-es átlaghoz képest (823 PJ).