Hamis bor, higított méz, lóhús – 15 ezer tonna csaló terméket foglaltak le az európai rendőrök

Fotó: Twitter/Europol
not image

Nagy Noel

2021. július 24. - 22:20

Több mint 50 tonna higított mézet és 1.7 millió liter hamisított alkoholos italt foglaltak le az európai rendőrök az elmúlt félév során.

Az Europol egy szerdai közleményében megerősítette, hogy az elmúlt fél év során számos hamis vagy hamisított terméket foglaltak le csalóktól a kontinensen, amelyben összesen 42 bűnszervezet volt érintett – írja az Euronews.

A svájci rendőrség és a spanyol polgárőrség segítségével többek között kétes eredetű bort, sajtokat, mézet, fűszereket és még állateledelt is foglaltak le. Összesen 15 451 tonna termékről van szó, mintegy 53.8 millió eurós értékben.

A hamis méz volt az egyik legnagyobb tétel, amelyet már az 1970-es évek óta próbálnak hamisítani a bűnszervezetek azáltal, hogy különböző adalékanyagokkal hígítják és így bőven áron alul tudják eladni, ami a valós méztermelőket károsítja.

Az akcióban résztvevő rendőrök 2020 decembere és 2021 júniusa között 68 ezer élelmiszerszállítmányt vizsgáltak át, valamint 2409 üzlethelyiségben tartottak házkutatást, melynek 663 elfogatóparancs kiadása lett az eredménye.

A 6 hónap leforgása alatt az osztrák, belga, bolgár, ciprusi, cseh, francia, német, görög, olasz, liechtensteini, litván, portugál, szerv, spanyol, svájci, brit és amerikai hatóságok alapos vizsgálatokat végeztek a mézek terén, melynek 7 százaléka nem felelt meg a követelményeknek.

Ugyanezen periódusban a rendőrök 1.7 millió liter hamisított bort, sört és egyéb alkoholos terméket foglaltak le, egy spanyolországi központú bűnszervezetet például azzal buktattak le, hogy ételfestékkel próbálták az italok minőségét változtatni.

A spanyol és portugál rendőrök pedig több szállítmánynyi tengeri herkenytűt – osztrigát, kagylót, fésűkagylót – is lefoglaltak, 120 ezer euró értékben. Belgiumban, Dániában, Franciaországban, Horvátországban, Írországban, Olaszországban és Spanyolországban pedig illegális lóhússzállítmányra csaptak le.

Az Europol indoklása szerint azért kellett ez a jelentős, európai szintű akció, mert rengeteg rossz minőségű élelmiszer lepte el az európai piacokat, amelyek ellen muszáj volt fellépni.