Dollár
431,59 Ft
Euró
423,16 Ft
Font
481,21 Ft
Bitcoin
19,349 $

Európának fel kell készülnie az orosz gázexport teljes leállására

Fotó: Twenty20

Bense Róbert

2022. június 22. - 17:06

Az IEA vezetője felszólította a kormányokat, hogy dolgozzanak a megoldásokon.

A Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) vezetője szerint Európának azonnal fel kell készülnie arra, hogy Oroszország akár már ezen a télen leállítja a régióba irányuló gázexportot. Emellett arra is felszólította a kormányokat, hogy lehetőleg csökkentsék a fogyasztásukat.

Soron kívül Szigorítaná az oroszok vízumkérelmének elbírálását az EU

Minél közelebb kerülünk a télhez, annál jobban megértjük Oroszország szándékait” – mondta Fatih Birol a Financial Timesnak, hozzátéve, hogy az oroszoknak az lehet a fő célja, hogy növelje befolyását azáltal, hogy nem engedi feltölteni az európai tározókat.

Birol szerint az elmúlt hetekben a Gazprom által karbantartási munkálatoknak tulajdonított szállításcsökkenés valójában még csak a kezdete lehet annak a folyamatnak, amely végén az európai tárolók nem lesznek kellően feltöltve a téli szezonra – írta meg a The Guardian.

Az uniós országok most gyakorlatilag versenyt futnak az idővel, Németország ugyanakkor még reméli, hogy novemberre elérhetik a 90%-os töltöttségi szintet. Vannak azonban olyan országok is, melyek már elkezdték megvalósítani a vészforgatókönyvet, Ausztriában például egy szénerőművet és egy szénbányát is újranyitnak, ezzel is csökkentve az orosz féltől való függést.

Úgy vélem, hogy a tél közeledtével egyre több és komolyabb intézkedésre lesz szükség” – mondta Birol, aki szerint az európai országok eddig nem tettek elegendő erőfeszítéseket annak érdekében, hogy felkészítsék a lakosságot az esetleges korlátozásokra.

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.