Dollár
388,95 Ft
Euró
409,84 Ft
Font
478,39 Ft
Bitcoin
17,029 $

Az Európai Unió kijelentette, újjá fogják építeni Ukrajnát

Fotó: Orosz légi csapásban megsemmisült autójának roncsát nézi egy ukrán férfi a Kijev térségében lévő Jasznohorodkában 2022. június 8-án. MTI/AP/Natacha Pisarenko

Takács Petra

2022. június 10. - 06:36

Az Európai Unió számára nem kérdés, újjá fogja építeni Ukrajnát, kerül, amibe kerül.

Ukrajnát újra kell építeni, és meg is fogjuk tenni – hangoztatta Rómában Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke csütörtökön. Ursula von der Leyen a Bauhaus mozgalomnak szentelt nemzetközi fesztivál római programsorozatának megnyitójára érkezett az olasz fővárosba.

Soron kívül Orbán Viktor különleges meglepetése, amit személyesen adott át (videó)

Megnyitó beszédében kifejtette: az Európai Bizottság éppen csütörtökön kezdett el egyeztetni a harci műveletekben lerombolt Mariupol polgármesterével, valamint ukrán mérnökökkel a város újjáépítéséről.

Mariupol jelenleg az orosz erők kezén van. “Újraépítjük Ukrajnát: meg kell tennünk, és meg is fogjuk tenni, mivel erkölcsi kötelességünknek tartjuk” – jelentette ki az Európai Bizottság elnöke. Célnak nevezte az orosz gáztól függés csökkentését is, amelynek szükségességére szerinte éppen az ukrajnai háború döbbentett rá. Hangsúlyozta, hogy az európai uniós intézmények az energiaár növekedésétől és az ökológiai átmenettől leginkább sújtott családok támogatási módozatain dolgoznak.  

“A pandémiában láttuk, mennyire nehéznek bizonyult a vakcinák beszerzése, és rájöttünk, hogy valójában gyártásuk technológiájára volt szükségünk. Most ugyanaz történik: fenntartható technológiák fejlesztésére van szükség élelmiszer és energia gyártására” – jelentette ki.  

A Maxxi római művészeti csarnokban tartott ünnepség után az Európai Bizottság elnöke a római főpolgármesterrel, Roberto Gualtierivel találkozott a Capitolium-dombon lévő városházán, este pedig Sergio Mattarella államfő fogadta. Ursula von der Leyent pénteken Ferenc pápa várja a Vatikánban.

(MTI)

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.