Dollár
428,40 Ft
Euró
423,53 Ft
Font
483,35 Ft
Bitcoin
20,158 $

Öt ország is aggodalmát fejezte ki az EU tervei kapcsán, köztük Magyarország

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság (EB) elnöke az uniós tagállamok földgáz-felhasználásának csökkentésérõl tartott sajtótájékoztatón Brüsszelben 2022. július 20-án. Az új javaslatcsomag célja, hogy 2022. augusztus 1. és 2023. március 31. között 15 százalékkal csökkentse a gázfelhasználást Európában. MTI/EPA/Stephanie Lecocq
not image

Nagy Noel

2022. július 23. - 08:37

Az Európai Unió ambiciózus terveket fogalmazott meg azzal kapcsolatban, hogyan kellene csökkenteni a kontinens energiafogyasztását.

Az Európai Bizottság ezzel kapcsolatban szerdán terveket is bemutatott, amelyekkel nyolc hónap leforgása alatt 15 százalékkal csökkentenék a kontinens gázhasználatát. Az uniós tervek a lakossági és az ipari gázfogyasztást is érintik, de az erőművekre is vonatkoznának új szabályok.

Soron kívül Orbán Prágából üzent: az elhibázott brüsszeli szankciós politikát újra kell gondolni

Az Európai Unióban, különösen Németország részéről ugyanis komoly az aggodalom, hogy Oroszország bármelyik pillanatban elzárhatja a gázcsapokat, ami pedig maga lenne a teljes katasztrófa a kontinens tekintetében.

Nemcsak az lenne a probléma ugyanis, hogy Oroszország súlyos szerződésszegésbe bonyolódik, hanem az Európai Unió nem tudná megfelelően feltölteni a gáztárolóit, ezzel pedig brutális tél lenne a blokkban, amely nem mellesleg a gazdaságot is padlóra küldené.

Portugália azonban teljes mértékben ellenzi az uniós javaslatot, Joao Galamba energiaminiszter elmondása szerint az országnak pont, hogy meg kellett emelnie az elmúlt idők során a gázfogyasztását, mert a szárazság miatt nem termeltek elég áramot a vízerőművek.

Galamba elmondása szerint hatalmas szükség volt a földgázra ebben a száraz időszakban, az Európai Unió terve számukra ezért teljes mértékben betarthatatlan, mert nem lenne elég áram Portugáliában – idézte a News.am.

Jelentkezz, és légy Te is a Liner.hu csapatának tagja

Teresa Ribera, Spanyolország miniszterelnök-helyettese is kifejezte, hogy az ország nem tudja támogatni a Bizottság javaslatát, mert szerintük ez nem veszi figyelembe a páneurópai energiaelosztás gazdasági és társadalmi következményeit.

Ribera hangsúlyozta, hogy amennyiben csökkenteni kell a gázfogyasztást, akkor az áramtermelést is csökkenteni kell, ennek pedig az lesz a következménye, hogy nem fognak tudni áramot exportálni a kontinens többi részére.

Portugália és Spanyolország hagyományosan kevésbé függ az orosz gázellátástól, mint például Magyarország vagy Németország, mert nem nagyon vannak csővezetékes összeköttetéseik a kontinens többi részével – ellenben komoly LNG fogadási és feldolgozási kapacitásokkal rendelkeznek, amely az orosz gáz kiváltásához fontos lehet.

Magyarország, Lengyelország és Olaszország is aggodalmait fejezte ki az uniós tervekkel kapcsolatban, az érintett az országok képviselőinek komoly kételyei vannak azzal kapcsolatban, hogy a Bizottság által kitűzött 15 százalékos fogyasztáscsökkentés kivitelezhető-e.