„Fel kell ébrednie az Európai Uniónak és kiállnia Tajvan mellett”

Fotó: Illusztráció/Twenty20
not image

Nagy Noel

2022. június 11. - 18:07

Bár ennek még nem volt határozott materializálódása, az Ukrajna elleni orosz invázió a nyugati világ Tajvanhoz való hozzáállását is megváltoztathatja.

Peter Osusky szlovák parlamenti képviselő szerdán például el is látogatott Tajvanba, ahol kijelentette, hogy nagyon reméli, az Európai Unió „felébred” majd a háború hatására és kiáll az olyan demokráciák mellett, mint Tajvan, akiket autoriter rezsim fenyeget – idézte a Focus Taiwan.

Osusky szerint a szomorú igazság az, hogy az európai országokban megvan egy tendenciózus magatartás, melynek keretében a „gonosszal próbálnak békülni”, mint ahogyan azt a második világháború előtt tették a náci Németországgal.

A szlovák törvényhozó kifejezte, hogy Oroszország inváziója Ukrajna ellen remélhetőleg egy fordulópontot fog jelenteni és az Európai Unió „végre felébred” és elengedi a békülékenység ilyen jellegű politikáját:

„Nagyon remélem, hogy az orosz invázió ahhoz vezet, hogy az Európai Unió változtat az álláspontján azon országok tekintetében, amelyeket egy autoriter rezsim fenyeget”

Jelentkezz, és légy Te is a Liner.hu csapatának tagja

Azt ugyanakkor Osusky is elismerte, hogy kicsiny, mindössze 5 millió lakossal rendelkező ország révén nagyon nehéz lesz Szlovákia számára, hogy ezen szemléletváltás élére álljon, amely végül Tajvan elismeréséhez vezetne.

Mint mondta, ez már csak azért is nehéz, mert az Európai Unió általánosságban az „egy-Kína politikáját” támogatja, melynek keretében Tajvant Kína részeként tekintik és nem ismerik el a függetlenségét.

Osusky kijelentette, hogy az ő és más szlovák politikusok tajvani látogatása egyértelműen érvényre juttatja, hogy nemet mondana a pekingi kommunisták parancsaira és barátként tekintenek Tajvanra, még ha ezen lépések nem is változtatják meg a geopolitikai helyzetet egyik napról a másikra.