Végleg bezárta a kaput az EU a Johnson & Johnson koronavírus-vakcinája előtt

A Janssen gyógyszergyártó üzeme a hollandiai Leidenben 2021. március 10-én. A cég laboratóriumában fejlesztették ki a Johnson and Johnson amerikai multinacionális vállalat egyadagos koronavírus elleni vakcináját, amelynek alkalmazását várhatóan március 11-én engedélyezi az Európai Unió gyógyszerfelügyeleti hatósága. Uniós tisztviselõk szerint a szállítások várhatóan áprilisban kezdõdnek. MTI/EPA/ANP/Sem van der Val
not image

Kornis Vivien

2021.június.10 - 22:20

Sajtóértesülések szerint nem kívánja lehívni a 100 millió dózis további Janssen-oltóanyagot az EU.

Úgy döntött az Európai Unió, hogy nem hívja le a további 100 millió adag Johnson & Johnson vakcinát, és a meglévő készletekből is ugyanekkora mennyiséget eladományoz – írja a Portfolio a Reuters hírügynökségre hivatkozva. 

A Johnson & Johnson egydózisú Janssen koronavírus elleni védőoltását a kezdetekben még rendkívül fontosnak tartotta az EU a sikeres oltási programhoz, ám az utóbbi időben megrendült az amerikai vakcinába vetett bizalom a ritka, de súlyos vérrögképződéssel járó megbetegedések miatt. 

Az EU 200 millió vakcina beszerzésében állapodott meg a Johnson & Johnson gyógyszeripari vállalattal, és további 200 millió adag oltóanyag megvásárlására adott lehetőséget a szerződés. A hírügynökség értesülései szerint az Európai Bizottság azonban ezzel nem kíván élni, így az utolsó 100 dózist nem hívja le. 

A döntésnek a vérrögképződéssel járó mellékhatáson kívül azonban ahhoz is köze lehet, hogy a vállalat nem szállította le időben, a megállapodás szerint az oltóanyagokat, hiszen június végéig 55 millió dózisnak kellett volna megérkeznie, de ebből csak 12 milliót sikerült teljesíteni.