Dollár
434,48 Ft
Euró
424,37 Ft
Font
487,45 Ft
Bitcoin
19,261 $

Soha nem volt ilyen fontos a gáztárolók feltöltése Európában

Fotó: Olaf Scholz német kancellár és Christian Bruch, a Siemens Energy német energetikai vállalat vezérigazgatója az Oroszországból Németországba földgázt szállító csővezeték, az Északi Áramlat 1 Kanadában megjavított turbinájával a Siemens mülheimi üzemében 2022. augusztus 3-án. Scholz szerint nincs akadálya a turbina Oroszországba szállításának, amelynek hiányára hivatkozva a Gazprom orosz vállalat egyötödére csökkentette az Északi Áramlat-1-en Németországba szállított földgáz mennyiségét. MTI/EPA POOL/Sascha Steinbach
not image

Koós Alexandra

2022. augusztus 23. - 11:50

A Gazprom idén 36,2 százalékkal, 78,5 milliárd köbméterre csökkentette a nem FÁK-országokba irányuló gázexportot.

A Nord Stream AG és az Ukrán Gázszállító Rendszer (GTS) adatai szerint az Európába irányuló orosz gázszállítás augusztus 23-án elérheti a napi 42,1 millió köbmétert Ukrajnán áthaladva, valamint a 33,5 millió köbmétert az Északi-Áramlaton keresztül.

Soron kívül 62-re emelkedett az Ian hurrikán áldozatainak száma

Mindez arra utal, hogy az európai országok igyekeznek gyorsan feltölteni a gáztárolóikat, amellyel a későbbi csökkenő mennyiségre próbálnak felkészülni, miközben a Gazprom azt sem zárja ki, hogy a gáz ára télen több mint 4 ezer dollárba kerülhet 1000 köbméterenként Európában.

A Gas Infrastructure Europe szerint a földalatti gáztárolókban lévő tartalékok szintje meghaladja a 77 százalékot, emellett az uniós országok azt is vállalták, hogy 2022-2023 telére legalább 80 százalékkal, az azt követő téli időszakra pedig 90 százalékkal töltik fel őket.

Előző nap a londoni Intercontinental Exchange-n (ICE) folyó kereskedés során Európában a gáz azonnali ára (spot price) március óta először lépte át az 1000 köbméterenkénti 3 ezer dolláros összeget – derül ki a TASS beszámolójából.

Eközben augusztus 31-től három napra felfüggesztik az Északi Áramlat gázvezetéken keresztül történő szállítást javítási munkálatok miatt, azonban július 27. óta már csak korlátozott mértékben használják több gázturbina leállása miatt.

A Gazprom korábban arról is beszámolt, miszerint az idei 7,5 hónap alatt 36,2 százalékkal, 78,5 milliárd köbméterre csökkentette a nem FÁK-országokba (Független Államok Közössége) irányuló gázexportot.

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.