Dollár
392,80 Ft
Euró
409,07 Ft
Font
474,92 Ft
Bitcoin
16,612 $

Ebben az európai országban még nőtt is a gázfogyasztás

Fotó: LuisLimaJr / Twenty20

Bense Róbert

2022. október 28. - 11:08

A legfrissebb adatok szerint az európai összfogyasztás ugyan csökkent, de messze nem egységesen.

Az Európai Unióban augusztusban 14%-kal, szeptemberben pedig 15%-kal sikerült mérsékelni a gázfogyasztást, legfőképp az ipar és villamosenergia-ágazatban csökkentették a felhasználást.

Soron kívül Faragó Tamás megrendülten nyilatkozott Csapó Gábor haláláról

A magas gázárak miatt gyárbezárások és kapacitáscsökkentések révén lehetett visszafogni a fogyasztást, a 15%-os mérséklés pedig megfelel annak az arányszámnak, melyben az EU-tagállamok korábban megállapodtak.

A spanyolok kilógnak a sorból

Az Európai Unió gáztározói jelenleg 94%-os töltöttségi szinten állnak, a tartalékolás pedig annak ellenére is folytatódik, hogy az enyhe idő miatt csökkenésnek indult a gáz világpiaci ára – írja a Portfolio.

Továbbra is Németország a kontinens legjelentősebb gázfelhasználója, így a csökkentés mértéke is hatalmas, augusztusban 28, szeptemberben pedig 7,4%-kal tudták mérsékelni a gázfelhasználást.

Ellenben Spanyolországgal, ahol mindkét említett hónapban magasabb fogyasztást regisztráltak. Ez elsősorban az aszály miatt csökkentett kapacitással működő vízerőműveknek köszönhető, ami miatt nagyobb szükség volt a gázerőművekre.

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.