Dollár
431,30 Ft
Euró
422,60 Ft
Font
481,14 Ft
Bitcoin
19,711 $

Nagy gondban az európai feldolgozóipar az orosz gázszállítás leállítása miatt

Fotó: Vlagyimir Putyin orosz elnök (j) és Szergej Sojgu védelmi miniszter a Hadsereg-2022 Nemzetközi Haditechniai Fórumra érkezik a kubinkai Patriot katonai kiállítási központban és gyakorlótéren 2022. augusztus 15-én. MTI/EPA/Szputnyik/Elnöki sajtószolgálat/Mihail Klimentyev

Szabó Kata

2022. szeptember 15. - 15:39

Az európai gazdaság gerincét jelentő feldolgozóipar működése veszélybe került, miután Oroszország a nyugati szankciók megtorlásaként felfüggesztette vagy csökkentette az Európába irányuló földgázszállításait.

A Wall Street Journal beszámolója szerint az energiaárak ugrásszerű emelkedése miatt gyárak állnak le vagy zárnak be, többek között az energiaigényes feldolgozóiparban, például az acélgyártásban, ahol a tartós újraindulás kivitelezése sem egyszerű feladat.

Soron kívül Gyanús fehér por miatt kiürítették az Európai Bizottság elnöki lakosztályát

Milan Veselý, az évi 160 ezer tonna alumíniumot gyártó szlovákiai székhelyű Slovalco vezérigazgatója elmondta, hogy a vállalat az energiaárak ugrásszerű növekedése miatt a termelés fokozatos leállítása mellett döntött, ami miatt 300-450 dolgozótól is meg kell válniuk.

A Slovalco emellett teljesen lemondott a jövő évi áramvásárlási szerződés aláírásáról is. A gyárak általában az előző évi ár alapján kötnek előre áramszerződéseket, ám az energiaárak idei ugrásszerű növekedését nem tudják vállalni.

Mielőtt az energiaár-emelkedés komolyan elkezdődött volna, a vállalat 1 MWh-nként körülbelül 45 eurót költött áramszámlára, idén a tavalyi ár alapján már 75 eurót fizet MWh-nként, augusztus végén viszont az egy MWh-ra jutó ár Európa-szerte meghaladta az 1000 eurót.

A norvégiai székhelyű Yara International, a világ legnagyobb műtrágyagyártó vállalata szintén gázt használ nyersanyagként, de a költségek megugrása miatt Európa-szerte 65%-kal csökkentette az ammóniagyártást.

Európa jelenleg alternatív importforrásokat keres, például az Egyesült Államokból és Katarból, hogy csökkentse az orosz gázfüggőséget, ám kérdéses, hogy ez milyen mértékben segíthet Európa ipari termelésén, amely az elmúlt évtizedekben nagymértékben függött az Oroszország által biztosított olcsó energiaellátástól.

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.