Dollár
394,92 Ft
Euró
416,92 Ft
Font
483,49 Ft
Bitcoin
17,257 $

7,5 milliárd eurónyi magyar EU-pénz felfüggesztését javasolta az Európai Bizottság

Fotó: Twenty20
Európa

Bense Róbert

Szerkesztő

Továbbra is elégedetlen az Európai Bizottság a magyar teljesítésekkel a jogállamisági eljárás kapcsán.

A hírre a forint árfolyama azonnal lejtőre került, lévén a múlt héttel ezelőtti információk szerint ennél kisebb összeg befagyasztását tervezte az Európai Bizottság, melynek azonban nem elegendők a magyar kormány korrupcióellenes vállalásai.

Soron kívül Közel a megállapodás, 15%-kal emelkedhet a minimálbér jövőre

Mint azt a portfolio.hu megírta, Ursula von der Leyen a hírek szerint a döntésről már tájékoztatta az Európai Parlament frakcióvezetőit. Az EP-frakciók ugyanakkor további szigorításokat várnak el Magyarországgal szemben.

Tovább növekedhet a befagyasztott összeg

A magyar helyreállítási programot azonban már a jövő héten elfogadhatnák, ami 5,8 milliárd eurónyi összeget jelentene az országnak, viszont ennek megítélését is szigorú feltételekhez kötné az Európai Unió.

Vélhetően így a felfüggesztés mellett erről is döntenek majd december 6-án a tagállamok pénzügyminiszterei, a javaslatok elfogadásához viszont minősített többség kell, melyben 15 tagállam támogatása szükséges, olyanoké, melyek együttesen az EU lakosságának 65%-át képviselik.

Hogy a felfüggesztett összeg végül milyen mértékű lesz, az függ attól is, hogy a közlekedésfejlesztési, területfejlesztési és energiahatékonysági operatív programok támogatásait teljes egészében, vagy 65%-ban fagyasztják be.