Clouds
21 Budapest
Dollár
359,95 Ft
Euró
390,90 Ft
Font
446,12 Ft
Bitcoin
23,722 $

Az Európai Bizottság elfogadta a Magyarországgal kötött partnerségi megállapodást

Fotó: MTI/EPA/Stephanie Lecocq
Gazdaság
not image

Borbély Fanni

Szerkesztő

A megállapodás értelmében Magyarország hozzájut ahhoz a 22 milliárd euróhoz, mely a helyreállítási tervhez és a jogállamisági feltételrendszerhez kötődik.

Az Európai Bizottság csütörtökön bejelentette, elfogadták a Magyarországgal kötött, a helyreállítási tervhez és a jogállamisági feltételrendszerhez kötődő partnerségi megállapodást, mely a 2021-2027 között érvényes kohéziós politikára vonatkozik.

A megállapodás szerint az összegből finanszírozhatja a magyar kormány az igazgatási kapacitásra, az átláthatóság és a korrupció megelőzésének megerősítésére, valamint az éghajlatvédelmi és digitális átállást segítő beruházásokat is.

Az Európai Bizottság által elfogadott megállapodás szerint mintegy 22 milliárd euró, átszámítva közel 9000 milliárd forintnyi forrást kap Magyarország a 2021-2027-es időszakra vonatkozóan.

Ez a megállapodás elősegíti majd, hogy a kormány olyan közös uniós prioritásokat hajtson végre, mint például a kiegyensúlyozott területfejlesztés, a méltányos digitális, illetve éghajlatvédelmi átállás, továbbá ez az összeg támogatja majd az innovatív és inkluzív szociális piacgazdaságot is.

A döntés várható volt az Európai Bizottság részéről, így már csak az a kérdés, hogy mely területekre vonatkozóan írnak ki olyan feltételeket, melyek esetlegesen késleltethetik a fenti összeg kifizetését 2023-ban.