Európában is kezdi megvetni a lábát a Trump-körüli őrült összeesküvés-elmélet

not image

Nagy Noel

2021.január.29 - 19:43

Egyre több szövetségesre talál Európában a QAnon nevű mozgalom, ahol a meglévő összeesküvés-elméletekkel vegyülve már több tízezres lélekszámú követőtáborra tett szert a különböző közösségi médiákon.

A QAnon mozgalom „hittételei” elsőre egészen elképesztőnek tűnnek, mégis több tízezer hívőt sikerült mozgósítaniuk. Az elmélet lényege, hogy Donald Trump egyfajta titkos háborút vív sátánista, pedofil, gyermekevő és gyermek-szexrabszolga-kereskedő háttérhatalmi elitek ellen, akik a világot irányítják.

A hívők biztosak voltak benne, hogy Donald Trump eltávolítása is arról szól, mert a titkos háborút sikerre vívta eddig, és ez a sátánista-pedofil eliteknek bökte a csőrét, ezért választási csalást követtek el ellene, hogy az elit egyik tagját, Joe Bident a hatalomba juttassák, és megőrizzék a sérthetetlenségüket.

Ebben tényleg hisznek emberek. A leginkább nevetségesnek tűnő hiteken azonban sem Amerika, sem a világ nem tudott nevetni január 6-án, amikor a Trump-hívők megostromolták a Capitoliumot, fenyegették a törvényhozókat, és a rendőrökkel is összecsapnak, melynek végül 5 közvetlen és 2 közvetett (öngyilkosság általi) halálos áldozata lett.

A Capitolium ostroma során ugyanis váratlanul nagy lélekszámban voltak jelen az úgynevezett QAnon-hívők, köztük Jake Angeli, a „QAnon Sámán”, aki a médiában is híressé vált az öltözéke miatt. Amerikai zászlót festett az arcára, valamilyen fajta prémet húzott a fejére, melyből szarvak álltak ki. Mondani sem kell, az internet népe számára remek meme-alapanyag lett.

Forrás: Twitter/Sox & Scandals Podcast

A The Sun több szakértőt is megkérdezett a QAnon meglepően nagy támogatottsága kapcsán, melyre egyöntetűen válaszolták: a járvány, a lezárások és a folyamatosan növekvő nacionalizmus együtthatásai remek táptalajt szolgálnak arra, hogy ez a szektaszerű jelenség fel tudjon emelkedni.

A Get The Trolls Out! (Vigyétek Innen a Trollokat) nevű csoport jelentéséből, melyet legfőképpen közösségi médiaanalízis alapján készítettek, pedig kiderült, hogy nemcsak az Egyesült Államokban, hanem többek között Németországban, Nagy-Britanniában, Hollandiában, Franciaországban, Olaszországban és Spanyolországban is kezdi megvetni a lábát a sajátos mozgalom.

Európában viszont ilyen tekintetben egy eltérő, de érdekes jelenség van kibontakozóban: a főként szélsőjobboldalról induló körök ugyanis nem magának a QAnon-mozgalomnak a hívőivé válnak, hanem inkább annak a hittételeit keverik össze, vagy illesztik rá már meglévő összeesküvésekre, mint a járványtagadás, vagy az értelmetlen vakcina-ellenes elméletek.

Németországban például a QAnon az úgynevezett „Reichsburger” mozgalommal kezdett vegyülni, mely egy szélsőjobboldali összeesküvés-elmélet, miszerint a második világháború előtt létrejött náci Harmadik Birodalom még mindig létezik, sosem vesztette el legitimitását, és a mozgalom hívei szimplán megtagadják a jelenlegi, modern állam joghatóságát.

A Reichsburger hívei ugyanis abban hisznek, hogy a jelenlegi Németország éppen megszállás alatt van, és nem történt kiegyezés a második világháborút követően. Nagyon sok német QAnon-hívő viszont úgy véli, Donald Trump segítségével sikerül majd felszabadítani és visszaállítani a birodalmat (Reich-ot) és annak dicsőségét.

Mint közösségi média elemzésekből kiderült, Európában a legjelentősebb hatást Németországban fejtette ki ez az őrület, ráadásul a Deutsche Welle beszámolója szerint ezen hívők a Capitolium ostromát is ünnepelték, többen úgy fogalmaztak, hogy ezt „mindannyiukért” tették.

Nagy-Britanniában egész könnyen talált egymásra a QAnon és a helyi összeesküvők, ugyanis már régóta egy elterjedt elméletnek számít brit körökben, hogy az elitek pedofil és gyermek-szexrabszolga-kereskedő köröket irányítanak, melynek az egyik kulcsfigurája Jimmy Saville, a BBC korábbi munkatársa, akiről viszont tényleg kiderült, hogy súlyos szexuális bűncselekményeket követett el gyermekek ellen.

Saville sötét múltja, és leírhatatlan bűncselekményei mindenki számára ismertek, azonban a brit összeesküvés-elmélet hívők őt használják hivatkozási pontként, amikor sátánista-pedofil-szexrabszolga körök létezése mellett érvelnek.

Habár a tech cégek már megkezdték az ilyen csoportok törlését, Nagy-Britanniában továbbra is körülbelül 18 000 Facebook-csoport található, amely hemzseg a QAnon-hívőktől, és azok egészen elrugaszkodott ideáitól. A The Sun pedig Twitteren talált számos hashtaget, amely terjesztette az elméletet.

Franciaországban is jelentős számban terjed a QAnon-elmélet, a Le Parisien például talált egy olyan Facebook-csoportot ennek vonatkozásában, amely már több mint 30 000 tagot számlál. A francia QAnon-elmélet elsősorban azon alapszik, hogy Emmanuel Macron – akit egyébként azzal is vádolnak, hogy Kína bábja – személyesen irányít pedofilhálózatokat.

Mind közül a legjobb Olaszország esete, ahol a Twitteren az #ItalyDidIt hashteggel rengeteg poszt született. Hogy mit tett pontosan Olaszország? Nos, a hívők állítása szerint Giuseppe Conte, Olaszország miniszterelnöke személyesen felelős azért, hogy Donald Trump kárára elcsalták az amerikai választást.

A különböző szakértők abban egyetértenek, hogy ezzel az őrülettel legfőképpen a közösségi médiákat üzemeltető tech óriások tudnának leszámolni, és bár ígéretet tettek erre, mégsem sikerült tiltani az ilyen jellegű csoportokat. Sokat amellett érvelnek, hogy nem is szabad, mert ez a szólásszabadság körébe tartozik, mert az embernek „joga van ostobának lenni” – mely egy klasszikus érv a közösségi médiával szemben általában.

Nagyon sok szakértő azonban inkább amellett érvel, hogy a QAnon a Capitolium ostroma során mutatta meg, hogy egy rendkívül veszélyes mozgalom, amellyel még azelőtt kell leszámolni, hogy még egy ilyen véres, és potenciálisan halálos esemény megtörténjék.