Már Európában és az Egyesült Államokban is találtak fekete gombával fertőzött koronavírusos pácienseket

Unsplash
not image

Kulcsár Péter

2021. július 21. - 13:27

Habár a járvány újabb hullámának csúcspontján Indiában regisztrálták a legtöbb feketegomba-fertőzöttet, egyre több hasonló esetet jelentettek a világ más országaiból is.

A gombák mindenütt megtalálhatóak, betegség esetén pedig jelentősen leronthatják az immunrendszer védekezési mechanizmusát és képességét, így az idősek szervezetet sérülékenyebbé válhat.

A koronavírus legyengíti a tüdőt, a kezelésre használt szteroidok pedig elnyomják az immunrendszert, míg a rossz antibiotikumok használatával a jó baktériumok is kiürülnek a szervezetből, így a gombák önfeledten szaporodhatnak.

Egy 19 különböző országokból származó, kórházban kezelt koronavírusos beteg orvosi adatait felvonultató tanulmány metaanalízise szerint a koronavírussal összefüggő tüdőaszpergillózis, egy gombás megbetegedés általános előfordulása 13,5 százalék volt 1421 beteg esetében, 2,5 és 35 százalék közötti tartományban. A széles körben alkalmazott gombaellenes szerek ellenére a fertőzöttek közel fele meghalt – írta az Infostart.

A legfőbb problémát az jelenti, hogy sokkal halálosabbak, mint a bakteriális fertőzések, nehezen kezelhetőek, továbbá nehezen azonosíthatóak, így a mortalitási rátájuk is sokkal magasabb.

Nagy-Britanniában a covid-betegség súlyos szövődményeivel kezelt, kritikus állapotú páciensek mintegy 10-15 százalékát érintheti a feketegomba-fertőzés. Az aszpergillózis diagnosztizálása nehéz, mivel ahhoz a tüdőből történő folyadékmintavétel szükséges, ami Európában és Észak-Amerikában rutinszerű, máshol azonban nem, mondta David Denning, a Manchesteri Egyetem professzora.

Az úgynevezett mukormiózisos feketegomba-fertőzés nagyon látványos, a betegek szörnyen néznek ki, fekete területek vannak az arcukon, elveszítik a szemüket. A mukormiózissal fertőzöttek nagyjából fele meghal – és az aszpergillózis ugyanilyen halálos lehet, különösen a koronavírussal intenzív osztályon kezelt betegeknél.