A közép-európai felnőttek több mint fele túlsúlyosnak számít

Fotó: Unsplash/I Yunmai
not image

Kornis Vivien

2021. augusztus 1. - 05:46

Magyarország lakosságának mintegy negyede elhízottnak számít, ezzel a második helyen szerepel az EU-ban Írország után ezen a területen.

Közép-Európa felnőtt lakosságának több mint fele túlsúlyosnak számít az Eurostat új adatai szerint – írja a Kafkadesk.

A legfrissebb adatok szerint az Európai Unióban élő felnőttek mintegy 51 százaléka túlsúlyos, vagyis BMI-jük meghaladja a 25-öt. Az európai felnőttek 16 százaléka elhízottnak minősül, míg három százalék alultápláltnak, soványnak. 

Az elhízottság mérésére leggyakrabban a BMI-t, vagyis a testtömeg-indexet használják a szakértők, kiszámításához a kilogrammban vett testtömeget osztjuk a méterben mért testmagasság négyzetével. 

A 18.5 alatti BMI soványságot, a 25 és feletti BMI túlsúlyt, míg a 30 feletti érték elhízottságot jelöl.

Az Eurostat szerint a közép-európai és a kelet-európai országok lakosságánál a legmagasabb a túlsúlyos emberek aránya, Magyarországon, Szlovákiában és Csehországban pedig a felnőttek nagyjából 58 százalékának magasabb a BMI-re, mint a “normális.”

Magyarország lakosságának mintegy negyede elhízottnak számít, ezzel a második helyen szerepel az EU-ban Írország után ezen a területen. 

A legalacsonyabb arányban Olaszországban, Franciaországban és Luxemburgban voltak jelen túlsúlyos emberek tavaly a teljes lakosságra vetítve. 

Az EU minden tagországát figyelembe véve a férfiak között több a túlsúlyos személy, mint a nők között.

Írország nemcsak a legtöbb elhízott lakossal rendelkezik az unióban (25,8 százalék), de a legtöbb túl alacsony testsúlyú, vagyis sovány (17,4 százalék) személlyel is. 

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai világszerte szerint mintegy 1,9 milliárd ember számít túlsúlyosnak, és ebből több mint 650 millióan szenved elhízottságtól. Szakértők szerint a túlsúlyba és elhízásba több millió ember hal bele évente.