Európa legtöbb országa nyitva állhat majd a brit utazók előtt

Fotó: Unsplash/Jamie Street
not image

Borbély Fanni

2021.május.5 - 00:18

A brit kormány miniszterei szerint Európa és az Egyesült Államok nagy részének a jövő hónapban fel kell kerülnie az Egyesült Királyság “zöld listájára”.

Ez a “nagy durranás”, az utazás előtti újranyitás nagyrészt annak köszönhető, hogy az Egyesült Királyság sikeresen bevezette az oltási programot, amelynek keretében a jelenlegi adatok alapján minden negyedik brit megkapta a vakcina mindkét adagját.

Miután bejelentették az országok első zöld listáját – ahonnan az Egyesült Királyságba érkezőknek május 17-től nem kell karanténba vonulniuk –, a listát háromhetente felülvizsgálják.

A várakozások szerint először csak néhány úti cél kerül majd fel a listára, köztük Málta, Portugália és Izrael, de a következő néhány felülvizsgálati ülésszak során várhatóan még több is bekerül a listára – írja a Times. “A június sokkal inkább a szokásosnak fog tűnni, addigra sok hagyományos nyaralóhely felkerül a listára” – mondta egy kormányzati forrás.

Eközben Neil Ferguson professzor a BBC Radio 4 Today című műsorában azt mondta, hogy ha például Franciaországban és Olaszországban is hasonló fertőzési arányok lesznek ezen a nyáron, mint az Egyesült Királyságban, “akkor nem jelentenek kockázatot a tengerentúli utazások”.

“A kockázatot az jelenti, ha egy olyan helyről, mint az Egyesült Királyság, ahonnan nagyon alacsony a fertőzési szint, egy olyan helyre utazunk, ahol sokkal magasabb a fertőzési szint, akkor fennáll a fertőzés hazahozatalának kockázata. Ha a két helyen hasonló a fertőzési szint, és az EU ezt állítja, akkor az utazással nem jár különösebb kockázat”.

Az Európai Unió azt tervezi, hogy júniustól az Egyesült Királyságból, az Egyesült Államokból és Izraelből – magas oltottsági rátával rendelkező országokból – származó személyek szabadon utazhatnak az EU-n belül, tesztelés és karanténkorlátozás nélkül, feltéve, hogy teljes mértékben be vannak oltva, és ezt igazolni is tudják.

Az Európai Bizottság szerint azonban a lépés alapja az európai utazókkal szembeni egyenértékű bánásmód lenne. “Az Egyesült Királyságra vonatkozó adatok jók” – mondta egy uniós tisztviselő – “Az Egyesült Királyságban beoltottak jogosultak lesznek utazni. De a kölcsönösség elve is fontos lesz.”

Az Egyesült Királyság kormánya egy jelzőlámpás rendszer segítségével nyitja meg újra a nemzetközi utazást, amely az országokat zöld, sárga vagy piros osztályba sorolja. A zöld országok a legkönnyebb korlátozásokkal járnak: a visszatérő utazóknak az Egyesült Királyságba való indulás előtt gyors antigén- vagy laterális tesztet, az érkezés után két napon belül pedig PCR-tesztet kell végezniük.

A sárga országokból érkezőknek az indulás előtt kell elvégezniük a tesztet, az érkezést követő második és nyolcadik napon pedig PCR-tesztet kell végezniük, és 10 napig karanténban kell maradniuk. A piros országokból érkezőknek pedig ugyanazoknak a követelményeknek kell megfelelniük, mint a sárga országokból érkezőknek, de a karantént egy kijelölt szállodában kell eltölteniük, amelynek költsége egyedüli utazóként 1750 font (729 ezer forint) – írja az Independent.