Clouds
21 Budapest
Dollár
365,41 Ft
Euró
391,77 Ft
Font
439,87 Ft
Bitcoin
23,136 $

2023-ban kapcsolhatják be Európa legerősebb szuperszámítógépét, a Jupitert

Fotó: A RIKEN kutatóintézet számára készített, Fugaku névre hallgató új szuperszámítógép az intézet központjában rendezett sajtóbemutatón, Kobéban 2020. június 25-én. MTI/EPA/Kurokava Dai
Technológia
not image

Koós Alexandra

Szerkesztő

A terv megvalósítása 500 millió euróba (nagyjából 201 milliárd forintba) kerül, a gép energiafogyasztása pedig várhatóan 15 MW lesz, amit zöld forrásból biztosítanak.

A hírek szerint 2023-tól egy új szuperszámítógép, a Jupiter áll munkába Európában, amelynek számítási kapacitása több mint egy exaflop lesz másodpercenként, s ezt nagyjából úgy lehet elképzelni, mintha összeadnánk 5 millió laptop teljesítményét.

Soron kívül A halottak száma 7000, a sérülteké 35000 fölé nőtt a hétfői földrengésben

A hvg.hu szerint a projekt mögött álló Európai Nagy Teljesítményű Számítástechnika Közös Vállalkozás (EuroHPC JU) nemrégiben írta alá a tárhelyszerződést a németországi Jülich Szuperszámítógép Központtal, amely a Jupiter otthona is lesz.

A terv megvalósítása 500 millió euróba (nagyjából 201 milliárd forintba) kerül, a gép energiafogyasztása pedig várhatóan 15 MW lesz, amit zöld forrásból biztosítanak – derül ki a The Next Web beszámolójából.

Kulcsfontosságú területeken fogják alkalmazni elemzésre

A cél az, hogy a Jupitert olyan kulcsfontosságú területeken alkalmazzák elemzésre, mint az egészségügy, a biológia, az éghajlat, az energia, a biztonság és az anyagok fejlesztése, emellett a mesterséges intelligencia intenzív használatát, valamint a hatalmas adatmennyiségek feldolgozását is támogatni fogja.

A szakértők mindemellett abban bíznak, hogy a szuperszámítógép javítja majd a kutatás minőségét, miközben a költségeket is csökkenti, továbbá segít integrálni az olyan jövőbeni technológiákat, mint például a kvantum-számítástechnika.

Az eszközhöz a tudományos közösségek, az ipar és a közszféra szereplői is hozzáférnek majd, s amikor bekapcsolják, ez lesz a kilencedik, egyben a legerősebb szuperszámítógép Európában. (Az ismertebbek között van még a LUMI, amit júniusban adtak át, s a harmadik leggyorsabb szuperszámítógép a világon.)