Dollár
388,46 Ft
Euró
409,30 Ft
Font
476,98 Ft
Bitcoin
16,971 $

Ma már gazdagabb az átlagos kínai, mint az átlagos európai

Hongkong, 2022. július 1. Hszi Csin-ping kínai elnököt köszöntõ emberek kínai zászlókat lengetnek Hongkongban 2022. július 1-jén. Hszi Csin-pin John Lee új hongkongi kormányzó beiktatási ünnepségére érkezett Hongkongba. A brit koronagyarmat 1997-ben július 1-jén került vissza különleges közigazgatási övezetként Kína fennhatósága alá. MTI/EPA/Jerome Favre
not image

Kolláth Benjámin

2022. szeptember 25. - 20:39

A Credit Suisse legújabb vagyonfelmérése szerint az átlagos kínai felnőtt ma már gazdagabb, mint az átlagos európai felnőtt.

Előzmény:

 

A Credit Suisse óriásbefektető és vagyonkezelőcég legújabb jelentése arra jutott, hogy az átlagos kínai felnőtt ma már gazdagabb, mint az átlagos európai. Bár a világ összes vagyonának többségét, 57%-ot továbbra is az észak-amerikai és európai háztartások teszik ki, medián vagyon szempontjából Kína megelőzte Európát, írja a Business Insider.

Soron kívül Orbán: akik háborúpártiak, azok mindig újabb szankciókat követelnek

A vállalat éves jelentésének becslése szerint a kínai felnőttek medián vagyona 11,2 millió forintot tesz ki, míg Európában ez a szám 11,17 millió forintnak felel meg. Némiképp torzít a számon, hogy az európai adat több szegényebb régiót is magába foglal Kelet-Európában, például Magyarországot is.

Az amerikai medián vagyontól (kb. 39,1 millió forint) még így is messze elmaradt a kínai adat, ahogyan a világon legmagasabb értéket mutató Belgiumtól is (107 millió forint itt az medián vagyona az átlag felnőttnek).

Európa, Latin-Amerika, Afrika és India mindössze a globális vagyon 11,1%-át birtokolja, amit a vállalat az itteni valuták dollárhoz való elértéktelenedésével magyaráz, az euró például még soha nem volt egyenértékű a dollárral, 2022-ben azonban ez is megtörtént.

Kína lett az első a régiók között a medián vagyon leggyorsabb növekedésében is, a Credit Suisse jelentése szerint 2000 és 2021 között több mint nyolcszoros növekedést mutattak be.