Európa is embert küldhet a Holdra

Twenty20
not image

Kulcsár Péter

2021. november 30. - 05:48

Folytatódik a világűr meghódítása és az égitestek gyarmatosítása, az Egyesült Államok űrhivatala után ugyanis az Európai Űrügynökség (ESA) is embert szeretne Földünk hűséges követőjének felszínére szállítani.

Az Európai Űrügynökség (ESA) vezetője még ebben az évtizedben európai űrhajóst akar a Holdra juttatni. Josef Aschbacher szerint ennek szimbolikus jelentősége lenne. Az ESA vezetője Párizsban arról beszélt: hisz benne, hogy ez a cél elérhető. Mint mondta: arra számít, hogy a Hold a jövőben egy új gazdasági területté, új kontinenssé válhat.

A NASA az Artemis-misszióval 2025-ig akar űrhajóst küldeni a Holdra, mintegy 50 évvel az után, hogy amerikai asztronauták először jártak ott. Az Apollo-missziók során 1969 és 1972 között hat alkalommal landoltak amerikai űrhajósok a Holdon.

Aschbacher hangsúlyozta, hogy az Artemis-küldetésben az ESA is nagy szerepet vállal. Ennek a projektnek a következő fázisában a NASA és az ESA a Hold körül keringő Gateway bázis létrehozásán dolgozik majd.

Más vállalatok is részt vesznek az Artemis-küldetésben, de jó látni, hogy a NASA megbízható partnerként támaszkodik Európára – emelte ki Aschbacher, hozzátéve: hogy “minden bizonnyal ez lehet a közös utunk a Holdra.”

CSATLAKOZZ A LINER.HU-HOZ: FŐÁLLÁSÚ SZERKESZTŐT KERESÜNK

Korábbi híradások szerint a Gateway kisebb lesz a Föld körül keringő Nemzetközi Űrállomásnál (ISS), és nem lesz állandóan lakott, azonban fontos szerepe lesz a Hold felszínére leszálló újabb emberes küldetésekben, a Hold körüli térségben gyűjtött tapasztalatokat pedig a szakemberek a jövő Mars-küldetéseiben is hasznosítani akarják. A csaknem 40 tonnásra tervezett űrállomáson a TRITEL sugárzásmérő magyar műszer is helyet kap – írta az MTI.