Félmillió európai ember életét mentették meg a koronavírus elleni oltások

Twenty20
not image

Kulcsár Péter

2021. november 26. - 16:36

Az Egészségügyi Világszervezet koppenhágai központú irodájának tájékoztatása szerint csak Európában félmillió ember életén segíthettek a vakcinák.

A csütörtökön ismertetett WHO-dokumentum szerint az oltási kampány kezdete óta egyedül a 60 évesnél idősebbek korcsoportjában, 33 európai országban 470 ezer ember életét sikerült megmenteni az oltás révén, amely segít megelőzni a legsúlyosabb tünetek kialakulását. A becslés a fiatalabb korosztályokra vonatkozó adatokat nem is tartalmaz.

A WHO összesítéséhez az európai régióhoz tartozó 53 ország közül húszból – köztük Németországból, Törökországból, Hollandiából és Oroszországból – nem álltak rendelkezésre adatok. Az Egészségügyi Világszervezet számításai szerint Nagy-Britanniában 160 ezer, Franciaországban pedig 39 ezer ember életét sikerült megmenteni a védőoltásokkal.

Hans Kluge, a WHO regionális hivatalának elnöke ezzel kapcsolatban kijelentette, hogy a védőoltások pontosan azt teszik, amire hivatottak: “életeket mentenek azzal, hogy nagyfokú védelmet nyújtanak a betegség súlyos lefolyása, illetve az elhalálozás ellen. Egyes országokban az oltások nélkül kétszerese lenne a halálozási szám” – tette hozzá.

CSATLAKOZZ A LINER.HU-HOZ: FŐÁLLÁSÚ SZERKESZTŐT KERESÜNK

Az Európai Unió lakosságának 67,7 százaléka kapott oltást eddig. Az egyes tagállamok között ugyanakkor jelentős eltérések vannak az átoltottság szintjét illetően. Portugáliában ez a mutató 86,7 százalék, de például Bulgáriában mindössze 25 százalék.