Dollár
395,41 Ft
Euró
412,67 Ft
Font
480,98 Ft
Bitcoin
17,094 $

Európa-szerte ugrásszerűen emelkednek a lakások bérleti díjai

Fotó: Unsplash/Steven Ungermann
not image

Borbély Fanni

2021. október 20. - 17:43

A mobilitás újraindulásával a kereslet meredeken megnőtt, ami fokozza a bérlakáshiányt – áll egy friss jelentésben.

Az idei harmadik negyedévre vonatkozó nemzetközi lakbérindex szerint a bérleti díjak Európa-szerte emelkedtek a nagyvárosokban a kontinenst érintő, minden szállástípust érintő tendenciák közepette.

Soron kívül Még mindig magas arányban isszák az energiaitalokat az iskolás gyerekek

A lakbérplafon visszafordítását követően Berlinben a lakások bérleti díjai az előző évhez képest feltűnő mértékben, 22,36 százalékkal emelkedtek, ezt követi Hamburg 19,94 százalékkal, az izlandi főváros, Reykjavík 14,7 százalékkal és Milánó 14,36 százalékkal – derül ki a HousingAnywhere nemzetközi lakbérindex 2021 harmadik negyedévére vonatkozó jelentéséből.

Mivel a harmadik negyedév általában a diákok bérleti főszezonja, a mobilitás normalizálódása számukra, a fiatal szakemberek és a turisták számára, valamint a bérlakáshiány “ismét fájdalmasan nyilvánvalóvá vált, ami még inkább felhajtja az árakat” – áll a jelentésben.

Nem csoda, hogy a német fővárosban több ezren vettek részt a múlt hónapban a magas bérleti díjak és a kilakoltatások elleni tüntetésen. A szociáldemokrata, a zöld és a baloldali pártok olyan szabályt vezettek be, amely a berlini lakások mintegy 90 százalékánál öt évre a 2019. júniusi árakra fagyasztja be a lakbéreket. Németország legfelsőbb bírósága azonban áprilisban alkotmányellenesnek és semmisnek minősítette a lakbérek felső határát.

“Az elérhető bérlakások csekély kínálata 2020-ban kevésbé éreztette hatását, mivel a globális mobilitási korlátozások mellett a rövid távú bérlakások hosszabb távú bérbeadásra is elérhetővé váltak. Azonban, ahogy azt előre jeleztük, most ennek a trendnek a megfordulását látjuk, mivel mind az üdülőbérlés, mind a mobilitás újraéled”

– mondta Djordy Seelmann, a HousingAnywhere vezérigazgatója.

2021 harmadik negyedévében a lakásbérleti díjak emelkedtek a legnagyobb mértékben, ezt követik a stúdiók és a magánszobák. Ez azt jelezheti, hogy a bérlők a függetlenebb helyiségeket részesítik előnyben, ami a járvány következménye lehet. Mivel a tanulási és munkaterületek egyre inkább összeolvadnak a lakóterekkel, és a társadalmi távolság egyre inkább beépül az emberek életmódjába, a privát tereket általában jobban értékelik – még ha az árak nem is olyan kedvezőek.

(AA)