Dollár
435,26 Ft
Euró
424,88 Ft
Font
487,68 Ft
Bitcoin
19,227 $

Azonnali uniós tagjelölti státuszt kaphat Ukrajna, Zelenszkij még több fegyvert akar

Fotó: Olaf Scholz német kancellár, Emmanuel Macron francia államfő, Volodimir Zelenszkij ukrán elnök, Mario Draghi olasz kormányfő és Klaus Iohannis román államfő (b-j) megbeszélésük előtt Kijevben 2022. június 16-án. MTI/EPA/AFP Pool/Ludovic Marin
not image

Hujber Dávid

2022. június 16. - 16:58

Németország is megerősítette, addig támogatják Ukrajnát, amíg az szükséges, és ők is igent mondanak az azonnali tagjelölti státuszra.

Zelenszkij nagyon fontos vendégeket fogadott csütörtökön Romániából, Németországból, Franciaországból és Olaszországból. Macron francia elnök is személyesen látogatott el Kijevbe, és kijelentette, hogy az EU vezetői támogatják Ukrajna azonnali uniós tagjelölti státuszát.

Soron kívül Rekordot döntöttek az új állampapírok: 300 milliárd forint 2 nap alatt 

Scholz, Draghi és Iohannis ugyancsak jelen voltak, akik a saját országuk képviseletében erősítették meg támogatásukat. Mind a négy jelenlévő EU-vezető igent mond arra, hogy Ukrajna azonnal megkapja a státuszt, majd később EU-taggá váljon.

Sőt, Németország ígéretet tett arra, hogy addig fogja támogatni Ukrajnát, amíg csak szükséges. A kancellár hősiesnek nevezte az ukránok harcát az oroszok ellen, akik lassan négy hónapja támadják Ukrajnát.

Németország már 800 ezer befogadott ukrán menekültnél jár, de anyagilag és katonailag is támogatják Ukrajnát „Ezt addig folytatjuk, amíg Ukrajnának szüksége van a támogatásunkra.” – jegyezte meg a német vezető a The Guardian hasábjain.

Zelenszkij szerint Oroszország inváziója egy olyan agressziónak minősül, ami egész Európára vonatkozik. Az ukrán elnök azt mondta, minél több fegyvert kap Ukrajna a Nyugattól, annál gyorsabban lesznek képesen felszabadítani a területeiket.

Legutóbb az USA hagyott jóvá egy hatalmas fegyvercsomagot, összesen 1 milliárd dollár értékben. Hamarosan megérkezhetnek az új fegyverek, amiket az orosz erőkkel vívott harcra fordíthatnak.

Draghi olasz miniszterelnök azt mondta, Olaszország szeretné, hogy Ukrajna ott legyen az Európai Unióban, így igent mondanak a tagjelölti státuszra. „Ezen álláspontomat fogom megerősíteni a következő Európai Tanácson.” – mondta az Independent hasábjain az olasz elnök, hozzátéve, történelmünk fordulópontjához érkeztünk, miközben az ukrán nép minden egyes nap megvédi a demokrácia és a szabadság értékeit, amik pedig az európai projektek és a saját projektjük alapját képezik.