Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
353,27 Ft
Euró
381,85 Ft
Font
445,00 Ft
Bitcoin
43,286 $

Az Európai Unió támogatja Izraelt, az Afrikai Unió esetleges népirtásra figyelmeztet

Az Európai Unió nemzeti vezetői most először adtak ki hivatalos nyilatkozatot a konfliktus kapcsán azóta, hogy a Hamász múlt szombaton támadást indított Izrael ellen.

Fotó: MTI/EPA/Abir Szultan
Közel-Kelet

Borbély Fanni

Szerkesztő

Az Al Jazeera jelentése szerint végre hivatalos nyilatkozat érkezett az EU-tól is az izraeli konfliktus kapcsán, és már az elején leszögezték: az Európai Unió nemzeti vezetői támogatják Izrael azon jogát, hogy a humanitárius és a nemzetközi joggal összhangban megvédje magát.

A 27 tagország vezetőit tömörítő Európai Tanács nyilatkozatában leszögezte: Soron kívül Január elsejétől emelkedik a nyelvvizsga-támogatás összege

„Az Európai Unió a lehető leghatározottabban elítéli a Hamászt és az Izrael-szerte elkövetett brutális és válogatás nélküli terrortámadásokat, s mélységesen sajnálja az emberéleteket követelő támadásokat.”

Noha az alig több mint egy hete történt támadás óta számos uniós vezető adott ki nyilatkozatot a Hamász-támadásról, az Európai Tanács egésze először vasárnap tett nyilatkozatot:

„A terrorra nincs mentség. Határozottan hangsúlyozzuk Izrael jogát arra, hogy a humanitárius és nemzetközi joggal összhangban megvédje magát az ilyen erőszakos és válogatás nélküli támadásokkal szemben. Megismételjük annak fontosságát, hogy a nemzetközi humanitárius joggal összhangban mindenkor biztosítani kell valamennyi polgári személy védelmét.”

Ezzel szemben Izrael gázai invázióját mind az Afrikai Unió, mind az Arab Liga elítélte, az erről szóló közös nyilatkozat pedig szintén vasárnap került nyilvánosságra. A vezetők leszögezték, Izrael tervezett gázai szárazföldi inváziója „példátlan méretű népirtáshoz vezethet”.

Ennek nyomán mindkét szervezet felszólította „az ENSZ-t és a nemzetközi közösséget, hogy állítsák meg az előttünk kibontakozó katasztrófát, mielőtt túl késő lenne”, mivel Izrael szárazföldi invázióra készül a Gázai övezetben.