Clouds
21 Budapest
Dollár
354,04 Ft
Euró
389,63 Ft
Font
438,45 Ft
Bitcoin
23,724 $

Von der Leyen: az EU szankciókat fog bevezetni Fehéroroszország ellen

Fotó: MTI/EPA/Julien Warnand
Európa
not image

Borbély Fanni

Szerkesztő

Az Európai Bizottság elnöke bejelentette, az EU új szankciókat fog kivetni Fehéroroszországra, amiért támogatja Oroszország véres háborúját Ukrajnában.

A Guardian jelentése szerint Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke kedden bejelentette, hogy az EU új szankciókat tervez bevezetni Fehéroroszországgal szemben, ezzel tovább növelve a nyomást Moszkvára, hogy végre véget vessen a háborúnak Ukrajnában.

Soron kívül Észak-Korea megint súlyosan megfenyegette az USA-t

Von der Leyen a NATO és az Európai Tanács vezetőivel, Jens Stoltenberggel és Charles Michellel tartott közös sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott:

“A szankciókkal nyomást fogunk gyakorolni a Kremlre, egészen addig, amíg csak szükséges, továbbá kiterjesztjük a szankciókat azokra is, akik katonailag támogatják Oroszország háborúját, így például Fehéroroszországra, vagy Iránra. Továbbá új szankciókkal fogunk előállni Fehéroroszország ellen, válaszul az ukrajnai orosz háborúban játszott szerepükre.”

A fehérorosz védelmi televíziós csatorna vasárnap arról jelentett, hogy Oroszország és Fehéroroszország kiterjesztette közös katonai gyakorlatát Fehéroroszországban. Mindez egyre nagyobb aggodalomra ad okot, hiszen Moszkva valószínűleg nyomást gyakorol legközelebbi szövetségesére, hogy csatlakozzon háborújához.

Eme aggodalmakat pedig csak tovább táplálja, hogy pénteken Alekszandr Lukasenko fehérorosz elnök személyesen látogatott el egy katonai bázisra, ahol jelenleg orosz csapatok állomásoznak, s találkozott a katonákkal is, hogy “megvitassák a közös hadgyakorlatokat”. December végén pedig Putyin tett egy ritka látogatást Minszkben, ami felvetette annak a lehetőségét, hogy katonai segítségért folyamodik a háborúban.