Dollár
391,89 Ft
Euró
412,34 Ft
Font
478,09 Ft
Bitcoin
16,850 $

EU-s pénzek: mi lesz ennek a vége?

Fotó: Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke az Európai Parlament strasbourgi üléstermében az Európai Unió parlamentje létrejötte 70. évfordulójának ünnepségén 2022. november 22-én. MTI/EPA/Julien Warnand
Belföld

Takács Petra

Szerkesztő

Hidvéghi Balázs azon a véleményen van, hogy az EP szövegjavaslata “durva támadás hazánk ellen”,

Az Európai Parlament (EP) hétfőn vitát rendezett a Magyarországnak járó uniós forrásokról. Szerdán már a szöveget is lehet látni, amely “egy újabb durva támadás hazánk ellen” – jelentette ki Hidvéghi Balázs, a Fidesz EP-képviselője a nagyobbik kormánypárt Facebook-oldalára szerdán feltöltött videóban.

Soron kívül Csak találgatás: nincs még megegyezés a Liu-fivérek távozásáról

Hidvéghi Balázs azt mondta, az EP javaslata odáig megy, hogy erőlteti Ukrajna finanszírozását, de Magyarországtól minden forrást elvenne. A vitában a magyar baloldal durván támadta Magyarországot – hangoztatta.

“Molnár Csaba, Cseh Katalin és Ujhelyi István, ahogy korábban sem, úgy most sem szóltak egyetlen szót sem Magyarország érdekében” – jelentette ki. A szavazás csütörtökön lesz – közölte. Aki megszavazza ezt a határozatot, azt szavazza meg, hogy a magyarok ne jussanak hozzá a nekik járó forrásokhoz, “ezért mi, a Fidesz-KDNP képviselői biztosan nemmel szavazunk” – mondta Hidvéghi Balázs.

Deutsch Tamás, a Fidesz EP-képviselője azt hangoztatta, hogy Magyarország az elmúlt hónapokban értelmes, konstruktív párbeszédet folytatott az Európai Bizottsággal. Ennek eredménye, hogy “a helyreállítási programunk és a partnerségi megállapodásunk elfogadásának küszöbén állunk”.

Azonban “az a szélsőséges baloldali politikai garnitúra, amelyik évek óta támad minket, ezt nem bírja lenyelni”. Most az EP-ben tesznek egy utolsó, kétségbeesett kísérletet arra, hogy megakadályozzák: a magyarok hozzájuthassanak a jog szerint nekik járó uniós forrásokhoz – jelentette ki Deutsch Tamás.

A háború és az elhibázott szankciók miatt a helyzet rendkívül komoly egész Európában. Felháborító, hogy a baloldal még egy ilyen helyzetben is Magyarországot támadja – tette hozzá. “Ezért még egyszer felszólítjuk a magyar baloldal EP-képviselőit, hogy álljanak végre a magyarok oldalára, fejezzék be a Magyarország elleni uszítást, és szavazzanak nemmel a magyarellenes határozatra” – mondta Deutsch Tamás.

(MTI)