Dollár
395,03 Ft
Euró
409,30 Ft
Font
476,15 Ft
Bitcoin
16,181 $
2022.11.28, hétfő

INFORMÁCIÓK

ÁRFOLYAM

Dollár
395,03 Ft
Euró
409,30 Ft
Font
476,15 Ft
Bitcoin
16,181 $

TOVÁBBI LAPOK

Megállapodtak ez EU-s tagállamok a nyolcadik szankciós csomagról 

Fotó: MTI/EPA/Julien Warnand
not image

Fazekas Kiara Barbara

2022. október 5. - 14:27

A döntést Edita Hrda, az Európai Unió Tanácsnak soros elnökségét betöltő Csehország uniós nagykövete közölte. 

Edita Hrda, az Európai Unió Tanácsnak soros elnökségét betöltő Csehország uniós nagykövete közölte a közösségi oldalán, hogy az Európai Unió tagállamainak nagykövetei megállapodtak az Oroszország elleni nyolcadik szankciós csomagról. 

Soron kívül Menczer 10 pontban üzent Gyurcsánynak: ez a legnagyobb különbség Orbán és közte

Az Európai Bizottság még szeptember végén tett javaslatot arra, hogy újabb szankciókat vezessenek be Oroszországgal szemben, az idő pedig most érkezett el, tekintve, hogy Moszkva elcsatolt négy ukrajnai megyét, Donyecket, Luhanszkot, Herszont és Zaporozsjét. 

Hrda ismertetése szerint a korlátozó intézkedések között az unió megtiltaná a repülőgépgyártáshoz használható termékek, bizonyos elektronikus eszközök, valamint egyes vegyi anyagok kivitelét Oroszországba. Számos orosz termék importját is érinti ez a csomag, de megtiltja az uniós állampolgárok számára, hogy orosz állami vállalatok vezető testületében szerepet vállaljanak – írja az Index

Emellett arról is szólnak intézkedések, hogy meg kell állapítani azt a jogalapot, amely szerint aztán majd lehet korlátozni az Oroszországból érkező kőolaj beszerzési árának a felső korlátját – tehát az Európai Unió nem mondott le az ársapkáról. 

Az ársapka azokra az olajszállítmányokra vonatkozik majd, amelyek Oroszországból indulnak, és valamely uniós vagy G7-országhoz tartozó szállítmányozó vállalat juttatja el egy harmadik országba. Tehát nem az országról az unióba érkező szállítmányokat fogja érinteni az ársapka, hanem a nyugati országokból induló nyersolajat. 

Az Európai Bizottság elnöke, Ursula von der Leyen örül a döntésnek, mondván, hogy Moszkvának tudnia kell, hogy a tetteinek következményei vannak, azokért meg kell fizetnie, az EU pedig sosem fogadja el „Putyin színlelt népszavazásait, sem semmiféle annektálást Ukrajnában”.

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.