Elege lett az EU-nak a britekből, hamarosan határozott döntést hozhatnak

MTI/EPA/Stephanie Lecocq
not image

Kulcsár Péter

2021. október 14. - 20:17

Az Európai Bíróság megelégelte az Egyesült Királyság folyamatos követelőzéseit a Brexit kapcsán, így hamarosan változások történhetnek az ügyben.

David Frost, brit brexitügyminiszter beszéde egy nappal előzte meg az Európai Bizottság szerdai új részletes javaslatát, amiben hírek szerint EU-részről egyebek között felajánlják a brit területről Észak-Írországban irányuló áruforgalom ellenőrzésének mintegy 50 százalékos lazítását, de amely csomagot összességében a brit politikus mégis már előre elfogadhatatlannak minősített.

Az Infostart hírportál összegzéséből kiderült, Frost akkor azzal érvelt, hogy az Európai Uniónak „nem kerülne semmibe” lecserélni az eddigi jegyzőkönyvet,amiről az elmúlt hónapok úgymond bebizonyosodott, hogy a gyakorlatban „végrehajthatatlan” a tartományban élő emberek ellátásának veszélyeztetése nélkül.

A brit politikus a követelések középpontjába helyezte a luxembourgi Európai Bíróság elmozdítását az északír jegyzőkönyv rendszeréből, nemzetközi döntőbíróság felállítását ajánlva helyette.

A brit kormány magyarázatai szerint elfogadhatatlan, hogy szuverén brit területet érintő ügyekben olyan bírói testület állásfoglalása legyen irányadó, amely demokratikus módon semmilyen formában nem elszámoltatható a brit választók és politikai intézmények számára – olvasható a lap elemzésében.

Az Európai Uniónak már jócskán elege van a huzavonából, és úgy fogalmaztak a döntéshozók, nemsokára elszakadhat az a bizonyos cérna, így azt javasolják, minél hamarabb rendezzék le az ügyet, máskülönben saját kezükbe veszik a dolgokat.