Az EU mezőgazdasági importjának akár 40 százaléka is veszélybe kerülhet 2050-re

Fotó: Unsplash/Wesley Tingey
not image

Borbély Fanni

2021.június.21 - 13:29

Egy kutatótrió megállapította, hogy az Európai Unióba importált mezőgazdasági termékek mintegy 40 százaléka 2050-re “nagyon érzékeny” lesz az aszályra.

A Nature Communications című folyóiratban megjelent tanulmányukban Ertug Ercin, Ted Veldkamp és Johannes Hunink, az R2Water Research and Consultancy, az Amszterdami Alkalmazott Tudományok Egyetemének, illetve a FutureWater vállalat a munkatársai szerint a mezőgazdasági termékeket sújtó aszályok a globális felmelegedésnek lesznek köszönhetőek.

Ahogy a bolygó az üvegházhatású gázok kibocsátásának felhalmozódásával melegszik, a kutatók világszerte megpróbálják megjósolni, hogy mi történhet a bolygóval, valamint a növényekkel és az állatokkal.

Egyes kutatások szerint a bolygó felmelegedésével egyes területeken szárazabb körülmények alakulhatnak ki: Vietnám, Brazília, India, Törökország és Indonézia egyes részein például valószínűleg kevesebb csapadék fog hullani.

A kutatók megjegyzik, hogy a szárazság vagy aszály ezeken a helyeken mélyreható hatással lehet gazdaságaikra – és hatással lehet más helyekre is, például az EU-ra, amely az ilyen országokból származó mezőgazdasági importra támaszkodik.

Ahhoz, hogy többet tudjanak meg a két hely kilátásairól, a kutatók korábbi tanulmányokat vizsgáltak, amelyek a világ különböző régióira vonatkozó valószínűsíthető hatásokat térképezték fel. Ezután megvizsgálták az EU-ban értékesített mezőgazdasági termékeket termesztő országokban várható változásokat.

Munkájuk során a kutatók a 2030-as, 2050-es és 2085-ös évekre vonatkozó aszály miatti esélyes változásokat vizsgálták közepes és alacsony kibocsátási forgatókönyvek mellett. Megállapították, hogy a más országok aszályai miatt az EU-ba importált mezőgazdasági termékek több mint 44 százaléka valószínűleg sérülékeny lesz 2050-re. Arra az évre az aszály súlyossága 35 százalékkal növekedne ezeken a területeken.

Megjegyzik azt is, hogy az olyan növények, mint a kávé, a kakaó, a cukor, a pálmaolaj és a szójabab lennének a leginkább érintettek. A kutatók megjegyzik, hogy jelenleg csak néhány veszélyeztetett ország szállít nagy mennyiségben bizonyos mezőgazdasági termékeket – Vietnám és Brazília például együttesen a világ kávé iránti keresletének mintegy harmadát adja, a szárazság azonban bármelyik vagy mindkét országban drámaian csökkentheti a kínálatot – írja a Phys.org.